RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Feller ikke Kværner-dommen

Sist oppdatert:
Granskingsutvalget retter sterk kritikk mot tidligere Kværner-topper. Men utvalget vil ikke si om det foreligger grunn for erstatningssøksmål eller straffeforfølgelse.

Lekkasjer i forkant hadde allerede røpet at rapporten fra granskingsutvalget var sterkt kritisk til hvordan den tidligere Kværner ledelsen hadde opptrådd i årene fra 1996 til 2001.

Granskningsrapporten, som ble bestilt av en gruppe misfornøyde Kværner- aksjonærer i desember 2001, ble lagt frem mandag.

Utvalget har gått igjennom regnskap og disposisjoner i Kværner-konsernet fra Trafalgar House ble kjøpt i 1996 til Kjell Inge Røkke overtok selskapet høsten 2001.

Ukorrekt bilde

Den over 100 sider lange rapporten slår fast at Kværners tidligere styrer og konsernledelse skapte et ukorrekt bilde av utviklingen i konsernet. Utvalget påpeker brudd på god regnskapsskikk, brudd på opplysningsplikten og systematisk feilrapportering både i Kværner og "Nye Kværner ".

Granskingsutvalgets leder, professor Kåre Lilleholt, understreket at det ikke er tatt stilling til hvorvidt det foreligger grunnlag for erstatningssøksmål eller straffeforfølgelse.

En annen prosess

- Det er ikke opp til oss å ta stilling til om det foreligger erstatningsansvar eller brudd på straffelovens bestemmelser, sa Lilleholt da han presenterte rapporten.

- Skulle vi tatt stilling til dette, måtte vi gått inn på en helt annen prosess, sa han videre. Hvis noen vil gå inn i disse problemstillingene, så ligger materialet der, sa Lilleholt og henviste til utvalgets rapport.

- I utgangspunktet er foreldelsesfristen tre år fra handlingen ble begått, men det er en lang rekke tilleggsfrister i loven, sier utvalgsmedlem, advokat Carl J. Hambro.

Trafalgar House

Utvalget vil heller ikke vil ta stilling til om Kværnes oppkjøp av Trafalgar House i 1996 var en god disposisjon.

- Det ville være uforsvarlig av oss å gå inn på vurderingen av om Trafalgar House-kjøpet var forretningsmessig klokt, sier professor Kåre Lilleholt.

Rapporten viser imidlertid til at situasjonen i Kværner to år etter kjøpet av Trafalgar var betydelig svakere enn det selskapets ledelse ga uttrykk for. Det skyldtes både kvaliteten på resultatene og at selskapet gikk inn i flere tapsbringende prosjekter.

Det er derfor utvalgets mening at den nye konsernsjefen Kjell Almskog hadde dårlige betingelser for å lykkes med sin snuoperasjon "Nye Kværner" ved inngangen til 1999.

Håpløst

Utvalget peker også på det håpløse i Almskogs forsøk på å legge bak seg alt det tapsbringende fra perioden med Erik Tønseth som konsernsjef for så å satse utelukkende på "Nye Kværner".

Også "gamle" Kværners mange tapsbringende prosjekter ble selvsagt med inn i en ny tid, skriver NTB.

Utelukker ikke søksmål

I en pressemelding mandag sier ledelsen i Aker Kværner at rapporten fra undersøkelsesutvalget ikke gir holdepunkter for å reise krav mot Aker Kværner.

- Det kan imidlertid ikke utelukkes at aksjonærer og andre som kan påvise at de har blitt påført tap, vil fremme krav om erstatning fra tidligere styremedlemmer og ledende ansatte, skriver selskapet.

- Styret i Aker Kværner har mottatt rapporten og tatt den til etterretning. Selskapet som sådan kommer ikke til å gjøre noe med den, sier informasjonsdirektør Geir Arne Drangeid.

- Vil bruke tid

Administrerende direktør i Norsk Tillitsmann, Ragnar Sjoner, representerer obligasjons- og sertifikateiere som hadde lånt Kværner omlag 2,7 milliarder kroner da selskapet ble refinansiert høsten 2001.

- Vi vil bruke god tid - flere dager - på å lese rapporten, sier Sjoner til TV 2 Nettavisen. Deretter vil man vurdere om man skal gå til søksmål mot de tidligere Kværner-toppene. Han spår imidlertid at det ikke vil bli lett for de misfornøyde Kværner-aksjonærene å samkjøre et eventuelt søksmål.

- Kværner-investorene er ikke en ensartet gruppe som har gått inn i selskapet på samme tidspunkt, sier Sjoner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere