RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Felles front i boligpolitikken

Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti dannet felles front mot regjeringspartiene og kommunalminister Erna Solberg (H) da Stortinget debatterte boligpolitikken i dag.

Det "nye" regjeringsalternativet kjørte hardt ut mot regjeringens boligmelding som de mener mangler svar på de fleste sentrale utfordringene i boligpolitikken.

Fremskrittspartiet ga i det store og hele regjeringen sin støtte. Partiet vil at det skal bli lettere å bygge i strandsonen. Frp foreslo at Stortinget skulle be regjeringen oppheve bestemmelsene i plan- og bygningsloven om forbud mot bygging og fradeling i 100-metersbeltet langs sjøen, slik at dette ansvaret overføres til det lokale selvstyret. Forslaget ble ikke vedtatt.

Regjeringens støttespillere avviste at boligpolitikken har spilt fallitt. Etter deres mening er det få land som har et boligmarked som fungerer bedre enn i Norge.

– Regjeringens linje er en sterk innstramming av boligpolitikken der denne i stor grad gjøres til en del av sosialpolitikken. Vi kan ikke se at det er mer markedsstyring og mindre politisk styring som er et bidrag til å gjøre det lettere å skaffe seg bolig. Markedet fastsetter prisen på boligen, men sørger ikke for dem som ikke har råd til å betale det markedet krever for et godt og trygt hjem, lød det fra opposisjonen minus Frp.

For å redusere markedets makt la Ap, SV og Sp fram ti tiltak. Blant tiltakene er en kraftig økning av utleieboliger, startlån til alle ungdom, økt bostøtte, avvikle bruken av hospits og lån med rente- og avdragsutsettelse til kommunene.

Regjeringspartiene kjente seg ikke igjen i mindretallets beskrivelse. De hevdet at regjeringens boligpolitikk er en fortsettelse av den politikken som har vært ført de ti siste årene.

De avviste økt statlig medvirkning. Målet er å legge forholdene best mulig til rette for at boligmarkedet skal fungere på egen hånd, uten statlig støtte.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere