RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fikk timelønn på 16 kroner

Foto: Paul Weaver (Paul Weaver - Nettavisen)
Sist oppdatert:
Da lønnen ble avslørt av de norske om bord på båten, ble de satt i land på Kanariøyene.

Stavanger-kontoret til ESS brukte filippinere i catering og renhold da «Skarv» ble tauet fra Sør-Korea.

Rogalands Avis har sett kontraktene til alle filippinerne. Tremånederskontrakten for en rengjøringsarbeider inneholder 72 timers arbeidsuke og en lønn inklusiv fast overtid og feriepenger på 850 dollar i måneden, skriver Rogalandsavis

Som kokk var lønnen 1.450 dollar i måneden.

Omregnet til dagens kurs blir månedslønnen for en rengjøringsarbeider 4.675 norske kroner. Delt på antall timer blir det 16 kroner timen.

Fagforbundet ble varslet
De fleste andre om bord var norske, som reagerte på at operatørselskapet BP hadde lavtlønte om bord.

Fagforbundet IndustriEnergi ble varslet, og de tok opp saken opp med cateringselskapet ESS.

Det resulterte i at alle de ti filippinerne ble satt i land ved mannskapsbytte på Kanariøyene, mens ti norske arbeidere ble satt inn i jobbene som filippinerne hadde utført. Dette var i slutten av februar.

Rogalands Avis har pratet med flere av de ansatte om bord, og alle reagerer på at et norsk selskap kunne være bekjent med å betale 16 kroner i timelønn, mens de norske tjener over 250 kroner i timen for samme arbeid.

Norsk Sjømannsforbund
Etter litt fram og tilbake var det Norsk Sjømannsforbund som overtok saken, og de forlangte at filippinerne skulle ha norsk minstelønn, og ikke den internasjonale ITF-tariffen. Sjømannsforbundet mener at «Skarv» er et norskregistrert flyttbart fartøy, som var i slep fra Sør-Korea til Stord.

- Dette er en norskregistrert båt, og da forventer vi at alle ansatte om bord har norske lønns- og arbeidskontrakter. Dette har jeg tatt opp med ESS, men de har så langt ikke kommet tilbake, sier Geir Hagerupsen i Norsk Sjømannsforbund til Rogalands Avis.

Blir slept ut i april
«Skarv» ligger nå på Stord, og ifølge BP vil skipet bli klart til å taues ut på Skarvfeltet i Norskehavet for oppankring i april. På det meste vil 1.200 personer være i gang med døgnkontinuerlige arbeider om bord på «Skarv» mens det ligger til kai ved Aker Solutions.

Les flere saker i Rogalandsavis

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere