RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Finance Credit-dommer funnet habil

Sist oppdatert:
Oslo tingrett avgjorde onsdag at tingrettsdommer Torstein Hellesnes ikke er inhabil i saken mot Finance Credit-gründer Trond Kristoffersen.

Siktede Trond Kristoffersens forsvarere peker på at Hellesnes er en høytstående frimurer, mens Kristoffersen, som er medlem i en lavere grad i Frimurerordenen, er blitt utvist etter at han ble tiltalt i Finance Credit-saken.

Kristoffersens forsvarere mener at dette forholdet kan påvirke tingrettsdommer Torstein Hellesnes som skal administrere rettssaken.

Oslo tingrett avsa onsdag ettermiddag kjennelse om at Hellesnes ikke er inhabil. Retten mener det faktum at Hellesnes i likhet med andre aktører i saken er frimurere, ikke er tilstrekkelig til å gjøre tingrettsdommeren inhabil.

Har ikke frimurerverv

Kristoffersens forsvarere peker på at Hellesnes er embetsmann med 7. grad i Landslosjen i Den norske Frimurerordenen. De peker videre på at Kristoffersens medtiltalte, Torgeir Stensrud, var frimurer inntil han i forbindelse med straffesaken frivillig meldte seg ut. Stensrud var embetsmann med 10. grad. Stensruds forsvarer, advokat Morten Kjensli, er også medlem av Frimurerordenen, påpeker forsvarerne til Kristoffersen.

Tingrettsdommer Torstein Hellesnes avviser at han er inhabil. Han opplyste onsdag at han inntil høsten 2003 var vikar for en annen embetsmann i sin lokallosje. I dag er Hellesnes vanlig medlem uten verv eller plassering i noen ledelse. Han opplyser at han ikke kjenner verken Stensrud eller Kristoffersen.

Tingrettsdommeren tilføyer at det vil stride mot frimureriets idealer å forskjellsbehandle medlemmer fra andre. Frimurerordenen har i sine lover forbud mot at en broder urettmessig begunstiger en annen broder.

-Frimureri påvirker ikke

I sin kjennelse viser retten til Borgarting lagmannsretts kjennelse av 23. august 1997. Dommen i den saken spørsmålet ble reist i, ble anket til Høyesterett, som nektet anken fremmet.

Kristoffersens advokat, Jan Heftye Blehr, sier til NTB at han torsdag formiddag vil vurdere om kjennelsen skal påkjæres til lagmannsretten.

Saken starter torsdag.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere