RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Finanskrisen kan hjelpe norsk fotball

Foto: Kyrre Lien/SCANPIX
Sist oppdatert:
Hvorfor kan du lese mer om i denne artikkelen.

LA MANGA (Nettavisen): Lillestrøm gjør det. Strømsgodset. Viking. Du kan NESTEN ta med alle Tippeliga-lagene på listen over klubbene som nå lar flere og flere unggutter få plass i A-lagsstallen – og sjansen på A-laget.

Grunnen? Finanskrisa.

Bergens Tidende skrev onsdag at årets Tippeliga-klubber kan ha pådratt seg opp mot 200 millioner i røde sifre i fjorårets regnskapstall. Det merkes. Samtidig kommer rapportene inn om at kranene skrus igjen i den ene klubben etter den andre, og kun Trond Olsens flytting til Trondheim har bidratt til mer enn fem millioner i en klubbkasse under vinterens overgangsvindu.

- Økonomisk doping
Resultatet er færre spillere inn, færre utlendinger inn – men desto større satsting på egne, unge spillere.

- Vi kan ikke fortsette sånn vi har gjort, det er nærmest økonomisk doping, mener Strømsgodsets Ronny Deila, en av klubbene som virkelig ser ut til å la ungdommen få sjansen i år. Ti av spillere i A-lagsstallen til Strømsgodset er under 21 år.

Ola By Rise er optimistisk på vegne av norsk fotball.

- Jeg tror det er sunt. Svenskene har jo allerede fått sin hestekur, og nå kan det samme kanskje skje her.

- Altfor mye av klubbenes budsjetter er bundet opp i lønninger. På lang sikt vil dette definitivt være bra for norske talenter.

- Lyn et skoleeksempel
Og landslagets assistenttrener ser allerede konturene av noe nytt, selv om ikke finanskrisa alene kan få all æren.

- Nils Johan Semb forteller meg at deg er mye spennende som er på gang i Rosenborgs ungdomssatsing. Lyn har lenge vært et skoleeksempel med sin ungdomssatsing, men også i Odd og Vålerenga er man gode, mener By Rise.

Selv vil Vålerenga-sjef Martin Andresen ikke garantere sine største talenter ekstra spilletid i år, men innrømmer han er spent på hva sine mest lovende ungguttene kan få til.

- Det hadde vært veldig hyggelig for norsk fotball om så hadde skjedd.

- Vi har mange spennende, unge spillere på gang, og jeg håper selvsagt at flere vil ta steget i år. Harmeet Singh fikk en del sjanser allerede i fjor, mens Fellah er på vei tilbake. Dessuten har både Mos og Dawda gjort gode treningskamper, mens det også blir spennende å følge utviklingen til Kristian Brix.

Advarer mot tilbakefall
Ola By Rise er mest opptatt av at satsingen på norske unggutter skal bli langvarig. På sikt tror han det vil gjøre norsk fotball sterkere.

- Jeg håper bare ikke at vi får et tilbakefall nå som det skjer så mye spennende.

- Det å kjøpe enkeltspillere i nøkkelposisjoner fra utlandet er helt greit, som Sapara og Alanzinho, sier trønderen, men advarer klubbene mot å hente middelmådigheter fra utlandet.

Ronny Deila er helt enig, og håper det nåværende, økonomiske klimaet kan få Fotball-Norge til å tenke litt mer langsiktig

- Kanskje kan nivået falle noe ved at det blir hentet inn færre utlendinger, men nå kan norske spillere få muligheten i større grad. Brede Hangeland sa til meg at det er mange spillere i Norge som kan være gode nok for Premier League, men da må de få sjansen!

Og Viking-trener Uwe Rösler har akkurat den samme drømmen.

- Vi har aldri hatt en så ung A-stall i Vikings historie som det vi har nå. Målet vårt er å bygge opp ungguttene, og selge dem videre.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere