RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Finansministere vil svekke EU-parlamentet

Sist oppdatert:
EUs finansministere får sterk kritikk for forslag om å redusere det folkevalgte Europaparlamentets makt over EU-budsjettet.

Finansministrene har foreslått å fjerne EU-parlamentets rett til å legge ned veto mot EUs sjuårige "finansielle perspektiver", som er grunnlaget for de årlige EU-budsjettene.

Dette strider med intensjonene i det pågående grunnlovsarbeidet i EU, hvor det foreslås at parlamentet skal få mer makt over den økonomiske politikken, skriver NTB.

– Dette er et direkte angrep på europeisk demokrati og konventets forslag. Dette vil ødelegge parlamentets rettigheter i forhold til budsjettet, sa Johannes Voggenhuber, medlem av De grønnes parlamentarikergruppe og EUs grunnlovskonvent, til nyhetsbyrået AFP.

Selv EU-kommisjonen reagerte på at finansministrenes kjempet for å styrke sin egen makt på bekostning av parlamentet.

– Det vi har hørt fra EUs finansministere, er vi ikke enige i det hele tatt, sa en talsmann for EU-president Romano Prodi.

Finansministrene har i all stillhet også utarbeidet et forslag om å frata EU-kommisjonen rett til å sende advarsler til medlemsland som bryter stabilitetspakten. Pakten krever at det offentlige budsjettunderskuddet i euro-landene holdes under tre prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere