RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Finanstilsynet gjør boliger billigere

Foto: Paul Weaver (Paul Weaver - Nettavisen)
Sist oppdatert:
Forskere konkluderer med at Finanstilsynets nye og tøffe krav til banker og boligkjøpere fungerer.

Flere økonomer og forskere mener boligkjøpere må få strengere lånebetingelser. Lave lånerenter og romslige lånebetingelser har nemlig gjort det mer lønnsomt for privatpersoner å spekulere i eiendom. Det skriver Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Det har ført til at risikoen ved å være i det norske boligmarkedet har blitt større.

– Et viktig virkemiddel for å redusere risikoen for norske husholdninger er å gjøre det vanskeligere å fullfinansiere boliginvesteringer ved låneopptak, skriver forskerne Trond-Arne Borgersen, Bjørnar Karlsen Kivedal og Joachim Thøgersen i den ferske utgaven av Econas fagtidsskrift, Magma.

Låner mye
De tre forskerne støtter dermed Finanstilsynets strategi for å stramme inn på boliglånssiden.

De peker på at den økte formuen norske husholdninger har oppnådd ved å være i boligmarkedet, ikke bare skyldes at boligprisene har økt, men også at det har vært gunstig å låne penger til bolig.

– Det er en kombinasjon av høy boligprisvekst og lave boliglånsrenter som har gitt meravkastning for lånefinansierte boliginvesteringer i Norge, påpeker de tre forskerne.

– Denne meravkastningen kan ha bidratt til det siste tiårets strukturendringer i det norske boliglånsmarkedet, men er også endringer som har ført til at låntakerne har lånt høyere beløp, hatt lengre løpetid på lånene sine og i større grad enn tidligere benyttet seg av avdragsfrihet.

Større risiko
Ifølge forskerne fører dette til at låntakerne påtar seg større risiko

Dette merkes ikke så lenge rentene er lave og boligprisene ikke faller.

Men lønnsomheten av lånefinansierte boliginvesteringer er svært sårbar for endringer i rentenivået.

I to omganger, senest i 2011, strammet derfor Finanstilsynet inn bankenes mulighet til å gi boligkjøpere lån som fullfinansierte boligkjøpet. Bankene ble pålagt å kreve høyere egenkapital enn tidligere.

Målet var nettopp å redusere husholdningenes finansielle risiko.

Effektiv medisin
I artikkelen i Magma gjennomgår forskerne sammenhengen mellom låneopptak, lønnsomhet og prisvekst i boligmarkedet.

De konkluderer med at Finanstilsynets medisin er effektiv. De mener strammere lånebetingelser vil føre til lavere boligprisvekst:

– Erfaringer fra andre land tyder på at dersom det blir vanskeligere å toppfinansiere boliger, vil husholdningenes gjeldsvekst gå ned, og dermed redusere boligprisveksten. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere