RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fire av ti bedrifter bestikker

En fersk undersøkelse viser at svært mange norske eksportbedrifter har betalt bestikkelser i utlandet. Undersøkelsen legges frem på NHOs korrupsjonskonferanse torsdag.

Av de 82 bedriftene som har vært med i undersøkelsen, er store selskaper som Statoil, Telenor, Jotun og Aker Kværner.

Over 40 prosent av bedriftene oppgir at de har foretatt «irregulære betalinger». Én av 15 bedriftsledere har oppnådd kontrakter som «det er viktig å holde hemmelig», skriver Dagbladet.

Undersøkelsen viser at nærmere 60 prosent ikke synes korrupsjon er akseptabelt. Til sammenlikning synes nesten 20 prosent at det er greit dersom det ikke finnes noen annen måte å operere på i markedet.

Av de 24 ambassadene som også har svart, anbefaler en tredjedel at norske bedrifter å tilpasse seg lokal praksis. Selv om dette betyr at de må bruke metoder som ikke er tillatt i Norge.

Næringslivets Hovedorganisasjon er ikke udelt begeistret for ambassadenes råd. Etikkansvarlig Erik Lundeby mener det er altfor mange ambassader som oppmuntrer bedrifter til å bruke uakseptable metoder.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere