RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fire timers strømkrise

Sist oppdatert:
Iskaldt vær og rekordforbruk sendte kraftprisene høyt til værs like før helgen. Men strømkrisen var over nesten før den hadde begynt.

Rekordforbruk av strøm og meldinger om mer kaldt vær presset spotprisen på strøm opp i morgentimene på onsdag og torsdag i forrige uke.

Fire dyre time
Mellom åtte og ni på torsdags morgen ble det solgt strøm for 72 øre per kWh på kraftbørsen Nord Pool. Prisen i timene før og etter denne perioden var også svært høy. Det samme var prisen på onsdag mellom åtte og ni.

Gjennomsnittsprisen ble høy både onsdag og torsdag, men prisen har nå flatet ut igjen.

Mandag ble det solgt månedsavtaler på Nord Pool for april på 21 øre per kWh og 19 øre for mai.

Og det verste kalde været ser ut til å være over for denne gangen. I følge Storm Weather Center kan det til og med hende at vi får oppleve et snev av vår denne uken.

- Neppe over 30 øre
Kraftanalityker Hans Gunnar Nåvik i analyseselskapet Nena ser ikke bort fra at spotprisen kan gå over 25 øre per kWh i resten av mars og også april. Men han anser det som svært lite sannsynelig at spotprisen passerer 30 øre per kWh.

- Vi har bra vannmagasiner, og vi har gode overskudd i snømagasinene, særlig i enkelte deler av Norge. Samtidig ser vi at prisene i Tyskland er høyere enn her hjemme. Det betyr at vi over tid trolig vil nærme oss prisene på kontinentet, sier Nåvik til TV 2 Nettavisen.

Usikker på sommeren
Nåvik er mer usikker på prisene i sommer og til høsten.

- Hvis vi får en tørr sommer kan prisene settes under press igjen, sier han.

Etter strømkrisa vinteren 2002/2003 var den gjennomsnittlige spotprisen i mars 31,8 øre per kWh. I april var prisen 25,6 øre per kWh.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere