RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Terje Bendiksby (Scanpix)

Flørtet med sine egne

Sist oppdatert:
STAVANGER (TV 2 Nettavisen): Helge Lund var ikke interessert i å snakke om korrupsjon og kostnadssprekker da han møtte pressen for første gang mandag. Her er den ferske Statoil-sjefens programerklæring til de 19.000 ansatte.

Det var en opplagt og fokusert Statoil-sjef som møtte pressen for første gang ved Statoils hovedkontor på Forus utenfor Stavanger mandag, bare en uke etter at han tiltrådte.

Den ferske Statoil-sjefen er vel vitende om at Iran-saken og kostnadsoverskridelsene på Snøhvit-feltet har vært en stor belastning for de 19.000 ansatte i Statoil det siste året.

Derfor gjorde Lund hva han kunne for å vri oppmerksomheten bort fra alle skandalene i et grundig forberedt innlegg i beste McKinsey-stil. Nå skal det bli «kult» å jobbe for Statoil igjen.

- Vi må investere i vår viktigste ressurs, og da snakker jeg ikke bare penger, men også om ledelsesoppmerksomhet fra dag til dag. Vi må være i en situasjon der vi tiltrekker oss de beste, sa Helge Lund.

De Statoil-ansatte har vært igjennom mange hestekurer de siste årene. Lund forsikret at det vil komme flere, men la til at det ikke nødvendigvis betyr at folk vil miste jobben.

- Vi må fortsette hele tiden å utvikle og effektivisere organisasjonen, men samtidig være et sted hvor folk liker å jobbe. De fleste omstillingsprosesser som både har en effektiviserings- og en oppbyggingsside, er mer vellykket enn de prosessene der det kun er fokus på å kutte kostnader, sa han.

Helge Lund understreket at han ikke har planer om å bruke så veldig mye energi på å jobbe med korrupsjonsbeskyldningene i Iran. Han vil i stedet konsentrere seg om å plukke opp alle mulighetene som ligger for Statoils føtter både hjemme og ute.

- Min visjon er at vi skal bruke mesteparten av energien på å ta tak i de mulighetene som finnes. Vi skal være et mulighetsdrevet selskap, framholdt han og påpekte samtidig at Snøhvit-overskridelsene og andre problemområder skal håndteres fortløpende.

- Ja, det er utfordringer, men jeg mener utfordringene er av en slik karakter at selskapet har kompetanse til å løse dem på en god måte, fortsatte Statoil-sjefen.

Snøhvit-prosjektet ligger an til å bli 20-30 prosent dyrere enn forutsatt, og oppstarten kommer trolig til å bli kraftig forsinket.

Helge Lund hadde ingen konkrete løfter å komme med når det gjaldt Snøhvit, men sa han hadde identifisert områder hvor ting kan gjøres bedre.

- Statoil har allerede tatt aksjoner på mange områder, og jeg ser flere muligheter til forbedringer som vi skal ta tak i etter hvert, framholdt han.

Lund pekte på at han mener Snøhvit er et svært viktig prosjekt for Statoil, uavhengig av hva utbyggingen til slutt måtte koste.

- Statoil er ikke glad for de overskridelsene som har vært, og det er heller ikke jeg, men jeg tror det vil være et viktig prosjekt for Statoil over tid.

Når det gjelder Iran-saken ville ikke Lund svare på noen konkrete spørsmål. Han framhevet at selskapet vil jobbe videre i landet mens etterforskningen pågår, og han ville ikke spekulere i hvilke konsekvenser saken kan få for Statoils framtid i det oljerike landet.

På spørsmål fra TV 2 Nettavisen om Statoil vil godta Økokrim-boten på 20 millioner kroner for å unngå en lang rettsprosess i Norge, sa Lund enkelt og greit:

- Det vil jeg ikke svare på.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere