RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Flygigantene kan ende i retten

(EPA/Scanpix)
Sist oppdatert:
Handelsstriden mellom verdens to store flyprodusenter, europeiske Airbus og amerikanske Boeing, kan ende i rettssalene.

Striden mellom Airbus og Boeing kan bli den største i WTOs (World Trade Organization) historie. Striden mellom USA og EU om statstøtte, er stadig like fastlåst, og nå utelukkes det ikke at den ende opp i rettssalene.

-Rettssak er en mulighet vi så absolutt er forberedt på, sier Robert Zoellick til den avisen The International Herald Tribune.

Zoellick er USAs representant i forhandlingene. Samtalene mandag med EUs handelsrepresentant, Peter Mendelson, ble avsluttet uten enighet.

Bitter maratonstrid

Striden har pågått i årevis. Den 6. oktober mottok WTO en offisiell klage fra amerikanske myndigheter der europeiske regjeringer beskyldes for å gi ulovlige subsidier til Airbus. EU svarte umiddelbart med å anklage Boeing for å motta ulovlig økonomisk støtte. En obligatorisk forhandlingsperiode på 60 dager er nå utløpt, og en rettssak kan i realiteten starte.

Striden har fått ny aktualitet etter at Airbus jobber med finansieringen til sitt nye mellomdistansefly, A350.

Amerikanske myndigheter mener Airbus har mottatt 90 milliarder kroner i lån fra myndighetene siden 1967. Dette har gjort selskapet i stand til å overta posisjonen fra Boeing som verdens ledende flyprodusent. EU mener Boeing har mottatt 140 milliarder i støtte siden 1992, i form av skattefritak, militære forskningsmidler og subsidier til japanske underleverandører.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere