RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fondene styrer aksjeselskaper

Sist oppdatert:
Norske aksjefond som Avanse, Odin og DnB Investor tar stadig større grep om børsnoterte selskaper. Valg av styre og forslag til generalforsamlinger avklares med fondene før de fremmes.

Enkelte aksjefond har opptil 300 møter i året med selskapene de har eierinteresser i. De siste årene har fondene gått fra å være passive eiere til å få stadig større makt, skriver Aftenposten.

Fondenes aktive holdning fremkommer i rapporten "Institusjonelle investorer, makt og avmakt i aksjemarkedet", som er en del av Makt- og demokratiutredningen.

- Tidligere var inntrykket at aksjefondene var passive finansielle investorer. Det bildet har endret seg, og de er mer aktive, sier forsker Bjørn Andersen som har skrevet rapporten.

Ifølge Andersen opererer fondene i det skjulte og holder møter med selskapene uten at dette blir kjent for andre. Blant de områdene der fondene er aktive overfor selskapene er i utvelgelse av styret og forslag til generalforsamlingene.

Knut T. Traaseth i Aksjonærforeningen er kritisk til den hemmelige styringen og frykter at fondenes kontroll kan stanse debattene som bør være på generalforsamlingene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere