RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fondsbransjens racere

Sist oppdatert:
Vi pumper penger inn i fond, og har aldri hatt så stor fondsformue som nå. Skagen og Odin er bransjens vinnere og vokser med sjumilsstøvler.

Kapitalen i norskregistrerte verdipapirfond økte med 7,0 milliarder i februar, ifølge ferske tall fra Verdipapirfondenes forening.

Ved utgangen av februar var forvaltningskapitalen 195,4 milliarder kroner, noe som er rekord.

Det meste av fremgangen kom av verdiøkning, men det ble også tilført netto 1,8 milliarder kroner i nye penger. Det meste av dette gikk inn i aksjefond, men også de andre fondstypene trakk til seg ny kapital i løpet av måneden.

Vinnere og tapere
Skagen- og Odin-fondene fortsetter å være vinneren når det gjelder å tiltrekke seg nye penger, etter at deres aksjefond de siste årene har gjort det meget skarpt.

Det siste året har forvaltningskapitalen til disse to økt med henholdsvis 51 og 41 prosent. De har gjort det godt på de fleste rangeringer av avkastning, og tiltrukket seg mye penger på grunn av dette. I tillegg har de fokus på aksjefond, som jevnt over har steget i verdi det siste året. Andre, for eksempel DnB NOR, har et bredere tilbud, med mye av kapitalen i rentefond, som svinger mindre.

Skagen og Odin er nå nummer to og tre når det gjelder total forvaltningskapital. Odin passerte Storebrand i februar.

DnB NOR er markedsleder, men har et fall på 4 prosent i forvaltningskapital fra februar i fjor. Vi sammenligner da med summen av daværende DnB- og Avanse-fond.

Ut av Norge
En annen langvarig trend, som har fortsatt i februar, er at pengene som går inn i aksjefond, settes i internasjonale fond. Fra fond som investerer på Oslo Børs tas pengene ut.

Det har ikke vært spesielt lurt de siste årene, ettersom oljetunge Oslo Børs har gått mye bedre enn verdensmarkedet generelt.

Du kan følge utviklingen for ulike fond på Nettavisens fondsside.

De største forvalterne i Norge:

  1. DnB NOR 69,4 mrd. (-4%)
  2. Skagen 23,6 mrd. (+51%)
  3. Odin 20,9 mrd. (+41%)
  4. Storebrand 20,7 mrd. (+27%)
  5. Nordea 15,6 mrd. (+13%)
  6. ABIF 12,4 mrd. (+22%)

Kilde: Verdipapirfondenes forening/TV2 Nettavisen. Endringen er fra februar 2004.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere