RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forbyr etnisk rabatt

Sist oppdatert:
Enkelte flyselskaper og reisebyråer har tidligere krevd ekstra betalt fra nordmenn som vil ut å fly. Nå skal en ny lov sette en stopper for diskrimineringen.

For drøye to år siden skrev Aftenposten om de to kameratene som reiste til Pakistan. Han med pakistansk opprinnelse betalte 9.500 kroner for fly på første klasse til Pakistan, mens kompisen av norsk opprinnelse måtte ut med nesten 4.000 kroner mer.

- Ulovlig
Oppslaget brakte liv i debatten om etnisk prising, som har vært omtalt i mediene lenge. Det har lenge vært uklart hvorvidt en slik prising faktisk er lov eller ikke. Men fra 1. januar 2006 har en ny lov trådt i kraft, nemlig diskrimineringsloven.

Det nyopprettede Likestillings- og diskrimineringsombudet skal føre tilsyn med og medvirke til gjennomføring av diskrimineringsloven.

- Prising på bakgrunn av etnisitet er ulovlig i henhold til denne loven, sier informasjonsrådgiver Ingrid Dåsnes.

Får rabatt i Danmark
Både Thai Airways og Kenya Airways gir etnisk rabatt på flybilletter i Danmark. Det viser en undersøkelse som ble foretatt av det danske forbrukerprogrammet Kontant.

Dette har fått konsekvenser for fly- og reiseselskapene. Som følge av avsløringene har Dokumentasjons- og rådgivningssenteret for rasediskriminering i Danmark anmeldt selskapene.

- Dette er en overtredelse av lov om forbud mot forskjellsbehandling på grunn av rase. Derfor er dette en politisak, sier senterleder Niels Erik Hansen til Kontant.

Både Thai Airways og Kenya Airways har erkjent at de opererer med etniske priser i Danmark.

Ønsket å gi fordeler
Thai Airways i Norge sier at det er slutt på denne praksisen her til lands.

- Vi opererer ikke med etniske priser lenger, og såvidt vi vet er det ingen som praktiserer dette i Norge i dag, sier daglig leder Hilde Hirai i Thai Airways Norge.

Hun forteller at dette har vært tilfelle før, og at det skyldes at man ønsket å gi en fordel til de som reiste med et flyselskap som de følte at de hadde en nasjonal tilhørighet til.

Hadde etniske priser før
Programmet avslørte at billettene ble solgt via reisebyråene Thai Travel og Reisehuset, og det blir gitt rabatt til både thaier, somaliere og kenyanere. Reisebyrået Thai Travel avviser at de opererer med etniske priser, selv om Kontants skjulte opptak viser det motsatte

Reisehuset er et internasjonalt byrå, og har også lokalkontor i Oslo. Byrået erkjente overfor Kontant at de opererer med etniske priser. Lokalkontoret i Oslo avviser at dette er tilfelle i Norge.

- Vi hadde et konsept som het ”visit family and friends” før, og som gav etnisk rabatt, men dette ble det slutt på for tre-fire år siden, sier daglig leder Sonia Rashid.

Hun bekrefter imidlertid at de inngår avtaler med flyselskapene hvor de får billigere billetter mot en promotering av flyselskapet.

- Men dette er tilbud som alle selvsagt kan få, sier Rashid.

LES FLERE FORBRUKERSAKER PÅ WWW.TV2HJELPERDEG.NO

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere