RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forbyr Prior-oppkjøp

Sist oppdatert:
Konkurransetilsynet setter ned foten for Priors kjøp av Norgården.

"Oppkjøpet ville styrket Priors dominerende stilling og begrenset konkurransen ytterligere i markedene for egg og eggbaserte produkter", skriver Konkurransetilsynet i en pressemelding torsdag.

Prior Norge kjøpte samtlige av aksjene i Norgården i slutten av mars i år. Men nå pålegger tilsynet Prior å tilbakeføre eller selge aksjene i Norgården.

- I markedene for innkjøp av egg og i pakkerimarkedet ville Prior fått en markedsandel på henholdsvis 80 og 75 prosent. I markedet for videreforedling og salg av eggprodukter ville Prior fått tilnærmet monopol, med nesten 100 prosent markedsandel, sier konkurransedirektør Knut Eggum Johansen i meldingen.

Konkurransetilsynet tror ikke verken nyetableringer eller dagligvarekjedenes og forbrukernes kjøpemakt kunne forhindret skadevirkningene ved et oppkjøp.

En enda sterkere posisjon for Prior ville blant annet resultert i mindre ytre press for selskapet å holde lave produksjonskostander, i tillegg til å begrense utvikling av nye produkter og bedre produksjonsmetoder. Dette kunne igjen gitt høyere priser ut til forbrukerne, og mindre inntekter for bøndene. Også markedet for videreforedlede eggprodukter ville blitt skadelidende.

Partene kan påklage vedtaket til Moderniseringsdepartementet innen 15 arbeidsdager.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere