RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forgifter fildeling

Sist oppdatert:
Nedlasting av tv-serier er et økende problem for tv-selskaper. Nå går kabel-tv-giganten HBO nye veier.

Kort tid etter at amerikanske tv-stasjoner har sendt tv-serier, ligger disse klare til nedlasting på internet. Dette er ikke noe nytt, men med stadig større båndbredde hos brukere, er det stadig flere som benytter seg av muligheten verden over.

Taper penger
Når en laster ned disse tv-seriene er all reklame fjernet, og i fremtiden regner tv-selskapene med at antallet personer som laster ned tv-seriene vil påvirke reklameinntektene. Det påvirker også inntektene av salget av seriene til andre land.

HBO har lagt ned betydelige resurser i produksjonen av sin nye storserie Rome, og ønsker ikke å sitte stille og se på at andre laster ned deres materiale gratis, melder O’Reilly Radar.

Angriper «trackere»
Den mest utbredte måten å laste ned tv-serier er gjennom en protokoll kalt BitTorrent. Dette er et system som er umulig å stenge sentralt, og hvor hvem som helst i prinsippet kan sette opp det som kalles en «tracker».

En tracker er en server som ikke tilbyr selve nedlastingen, men alle som ønsker å laste ned filen, kommer til denne trackeren og spør om hvor filen kan lastes ned.

En blir så videresendt til den brukeren som trackeren sier har filen, og nedlastingen begynner. Med BitTorrent kan en laste ned fra svært mange personer samtidig, fordi filer deles opp i små blocker på noen få kilobyte, og settes sammen når de er lastet ned.

Bløffer
Det HBO nå har gjort, er å kontakte disse trackerene og si at de besitter den komplette fila, og at alle som vil kan laste den ned fra dem. Derimot besitter de en fil som for eksempel bare er helt blank, og brukere som forsøker å laste ned fra HBO, mottar deler av filer som ikke er brukbare.

BitTorrent-systemet har riktignok tatt høyde for slikt, og klientene forkaster disse bitene – men det skjer først etter at filen er lastet ned. På den måten må programmet laste ned den samme biten på nytt – fra et annet sted. Siden HBO gjør dette med svært mange datamaskiner, er sannsynligheten stor for at du laster ned den samme ubrukelige biten fra en annen, og på den måten tar nedlastingen mye lenger tid.

Svært effektivt
Folkene hos O’Reilly Radar har sett på systemet, og funnet ut at det er svært effektivt. De erfarte att fremdriften på nedlastingen stoppet etter rundt 30 prosent når de forsøkte å laste ned en episode av Rome.

En av leserne til O’Reilly Radar mente at hvis selskapene hadde brukt bare halvparten så mye krefter på å tilby lovlig nedlasting, som gjerne var kopibeskyttet og kostet penger, som de bruker på å stoppe dagens fildelere, ville de hatt et nytt vinnerprodukt. De kan kanskje ha et poeng, særlig hvis en ser på erfaringen fra plateindustrien.

Er systemet effektivt? Bør en i stedet tilby lovelige alternativer? Diskuter saken i Veggavisen !

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere