RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forsikringsselskap svartelister Toyota

Forsiktingsselskapet KLP vil ikke lenger investere i den japanske bilprodusenten Toyota, men tar inn igjen Huyndai og to andre selskaper.

I dag ble det kjent at finansminister Kristin Halvorsen følger petroleumsfondets etiske råd og kaster ut to selskap fra investeringsporteføljen til oljefondet, blant annet verdens største handelsbedrift Wal-Mart.

KLP vil gjøre det samme, melder selskapet i en pressemelding, men de vil også kaste ut den japanske bilgiganten Toyota fra sitt investeringsunivers.

KLP har dermed ekskludert 42 selskap fra sine investeringsporteføljer.

- Da KLP i dag la fram sin halvårlige oversikt over ekskluderte selskaper ble det opplyst at Toyota Motors blir ekskludert som følge av brudd på arbeidstagerrettigheter på Filippinene. Arbeidere er blitt hindret i å etablere frie fagforeninger, selskapet motsetter seg kollektive forhandlinger og 227 arbeidere ble gjenstand for ulovlige oppsigelser da de forsøkte å få fagforeningen godtatt. Saken er under etterforskning på Filippinene og granskes av ILO, skriver KLP i en pressemelding.

- For at KLP skal kunne ta Toyota Motors inn i porteføljen igjen krever vi at arbeiderne gjeninnsettes i sitt arbeid, eller kompenseres økonomisk. I tillegg må Toyota i Filippinene anerkjenne den aktuelle fagforeningen, og selskapet bør etablere en konsernpolicy som forhindrer liknende tilfeller i fremtiden, sier rådgiver for etikk og samfunnsansvar i KLP Cornelia Moseid.

- KLP offentliggjør navn og årsak til eksklusjon for alle ekskluderte selskaper. Vi mener at dette bidrar til mer tyngde i dialogen med de involverte selskapene, blant annet ved at man da engasjerer eventuelle datterselskap i Norge, sier Moseid i pressemeldingen.

Fire selskaper er tilbake KLPs investeringsunivers, etter flere års utestengning. Selskapene BASF, DuPont og Huyndai har alle tatt ansvar for de anklager som har vært rettet mot dem, og iverksatt tiltak for å kompensere og forebygge.

- Vi i KLP og vår samarbeidspartner GES i Sverige er svært fornøyde med at et langsiktig arbeid med å påvirke store selskaper i riktig retning nå gir resultater, forteller Moseid.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere