RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forsyner seg grovt av oljepengebingen

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
Sist oppdatert:
Finansminister Per-Kristian Foss (H) forsyner seg med ytterligere 4,5 milliarder kroner av oljepengebingen for å få endene til å møtes i revidert budsjett. Sjekk hovedtallene i budsjettet her.

Da Foss la fram statsbudsjettet for 2004, brukte han 16,5 oljemilliarder mer enn det den såkalte handlingsregelen for bruk av oljepenger foreskriver. Budsjettet ble gjort opp med et oljekorrigert underskudd på svimlende 50,7 milliarder kroner.

I sitt forslag til revidert budsjett, som ble offentliggjort klokka ti tirsdag, sper regjeringen på med enda flere oljemilliarder for å få endene til å møtes.

Pøser ut 4,5 milliarder ekstra

Revidert budsjett gjøres opp med et oljekorrigert underskudd på 55,2 milliarder kroner, en økning på 4,5 milliarder i forhold til statsbudsjettet for 2004.

I klartekst betyr det at regjeringen i år vil bruke 21 milliarder kroner mer enn det handlingsregelen som Stortinget har vedtatt, strengt tatt tillater.

Normalt vil en såpass stor økning i oljepengebruken legge press på de norske rentene. Spørsmålet er om økningen er stor nok til at det kan få Norges Bank til å sette renta opp. Økonomene i Nordea uttalte før budsjettet ble lagt fram at renta vil være tilnærmet upåvirket så lenge det oljekorrigerte underskuddet ikke overstiger 60 milliarder kroner.

Skatteinntektene svikter

Ifølge Per-Kristian Foss er det lavere skatteinntekter enn ventet som er hovedgrunnen til at budsjettunderskuddet øker. I tillegg må regjeringen gjøre opp for ubetalte regninger i form av økte trygdeutgifter.

Forslaget til revidert budsjett innebærer at statens utgifter øker med anslagsvis 2,25 prosent fra 2003 til 2004. Kommunene kan på sin side regne med en inntektsøkning justert for prisstigningen på 3,75 prosent, tilsvarende drøyt 7 milliarder kroner.

Den høye oljeprisen gjør at AS Norge går så det griner om dagen. Regjeringen anslo en oljepris på 170 kroner i statsbudsjettet for 2004. Så langt i år har gjennomsnittsprisen vært rundt 225 kroner, og Finansdepartementet velger derfor å oppjustere sitt anslag for 2004 til 200 kroner.

Slår anslaget til, vil staten netto få tilført 160 milliarder kroner fra oljevirksomheten i løpet av året. Det er 16,5 milliarder høyere enn tidligere anslag.

Optimistisk

Regjeringen anslår veksten i norsk økonomi utenom oljesektoren til 3,25 prosent i år. Det er en kraftig oppjustering i forhold til tidligere anslag. I 2003 var veksten i Fastlands-Norge beskjedne 0,7 prosent.

Samtidig er ledigheten endelig på vei ned. Regjeringen tipper at ledigheten (AKU) vil falle med cirka 5.000 personer i år, til 4,3 prosent av arbeidsstyrken.

Anslaget for lønnsveksten i år nedjusteres fra 4 prosent statsbudsjettet til 3,75 prosent i revidert budsjett.

Krona styrket seg

Den norske krona styrket seg litt etter at regjeringens forslag til revidert budsjett ble lagt fram klokka ti, og omsettes for 8,18 mot euro. Det er ett øre lavere enn nivået like før klokka ti.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere