RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fortsatt håp om løsning

Sist oppdatert:
Partene gjorde i kveld et siste forsøk på å komme fram til en løsning i transportstreiken. Streikegeneral Per Østvold håper på en løsning om kort tid. Følg utviklingen her.

I et siste forsøk på å få en slutt på streiken la transportarbeiderne fram et nytt forslag til løsning klokken 19.30, sa forbundsleder Per Østvold i Transportarbeiderforbundet til TV 2 Nettavisen tidligere i kveld.

- Vi har levert et nytt forslag til løsning på konflikten og venter å få svar klokken 20.30 i kveld. Inntil da avventer vi situasjonen, sa Østvold.

Forhandlingsledelsen dro kort tid etter ut for å få seg en matbit. Ved 21-tiden setter partene seg sammen igjen, og nå skal det altså nærme seg en avklaring.

Om streiken avsluttes, er det imidlertid for tidlig å si.

Forkastet forslag
Tidligere mandag forkastet HSH det forslaget til løsning på den fastlåste konflikten som Transportarbeiderforbundet hadde med seg da partene møttes klokken 14.

Partene bestemte seg likevel, etter en tenkepause i ettermiddag, for å fortsette forhandlingen.

Ville ha fond
Transportarbeidernes opprinnelige forslag gikk ut på opprette et eget fond for fagforeningene.

Østvold vil i kveld ikke si noe om hva det siste forslaget går ut på, men forhandlingene har i hele dag dreid seg om opprettelsen av dette fagforeningsfondet. Uenigheten har gått på styringsretten av fondet.

HSH ønsker å legge inn begrensninger på at fondet ikke kan disponeres fritt av fagforeningen, men at det skal disponeres etter enighet mellom bedriften og de ansatte. Transportarbeiderne ønsker å benytte fondet til blant annet å subsidiere fagforeningskontingenten.

Det er altså måten fondet skal utformes på, som skaper splid.

Kan ta tid
Forhandlingsutvalget i Norsk Transportarbeiderforbund ankom HSHs kontorer i Oslo rett før klokken 14 mandag ettermiddag.

Det er fortsatt uklart om det vil være mulig å komme fram til en løsning mandag. Tilbakemeldingen fra partene er situasjonen er uoversiktelig, og at forhandlingene fort kan ta hele kvelden.

Etter det TV 2 Nettavisen erfarer har partene vurdert ulike løsningsforslag som har blitt presentert.

Arbeidstakersiden karakteriserte seg som «forsiktige optimister» på vei inn i HSHs lokaler klokken 14.

- Etter fem uker med streik møtes vi nå til forhandlinger. Jeg kan ikke si stort mer enn at vi er forsiktige optimister, sier nestleder Lars Johnsen i Transportforbundet til TV 2 Nettavisen.

Utsatt
Forhandlingene skulle etter planen ha startet tidligere på dagen, men transportforbundet varslet HSH om at de ville utsette oppstarten rett i forkant av klokken 13.

- Det ligger ingen dramatikk i dette. Vi har jobbet hardt med å samle forhandlingsutvalget, det er ikke enkelt å ordne transport mandag morgen. Men nå er vi klare, sier Johnsen.

Det er partene selv som har tatt initiativ til dagens forhandlinger. Etter samtaler i helgen, ble det rett før midnatt søndag enighet om å sette seg ned ved forhandlingsbordet igjen på mandag.

Det er ikke satt noen form for tidsfrist for partene.

- Vi bruker den tida vi er nødt til å bruke for å finne fram til en løsning. Hvis det ikke lar seg gjøre, vil vi selvfølgelig måtte konkludere dette og trekke oss tilbake på ett eller annet tidspunkt, sier Johnsen.

Steile fronter
Partene har stått steilt mot hverandre gjennom hele den fem uker lange konflikten. Hovedproblemet er kravet fra transportarbeiderne om et eget tarifftillegg for fagorganiserte. Dette har HSH nektet å gå med på.

Hvis partene finner fram til en løsning mandag, vil transportarbeiderne kunne ta opp arbeidet på svært kort varsel.

- Vi vil forsøke å varsle alle så fort som mulig er. Det betyr at de første kan være i arbeid på meget kort varsel, sier Johnsen.

Selv om streiken skulle bli løst, vil det ifølge transportforbundet likevel gå mange uker før situasjonen er normal i butikkene igjen.

TV 2 Nettavisen følger forhandlingene i transportstreiken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere