RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fortsatt oljekappløp frem mot 2010

Sist oppdatert:
En av Statoils fremste oljeanalytikere tror det fortsatt vil være et intenst kappløp mellom produksjon og etterspørsel i oljemarkedet frem mot 2010.

Det vil i så fall bety en fortsatt høy oljepris i mange år fremover.

Spesialrådgiver Tor Kartevold i Statoil sa dette på en pressebrifeing i Oslo tirsdag.

Kartevold peker på det trendskiftet som har vært i oljemarkedet i løpet av 2004 - hvor aktørene i stadig større grad skuler til kapasitetsutnyttelsen når de foretar sine vurderinger.

I oktober i fjor falt den ledige kapaisteten til under 500.000 fat. På 80- og 90-tallet var den ledigekapaisteten gjerne 10 ganger så høy. Kapasiteten har siden oktober steget noe, men er fortsatt relativt lav.

- Jeg tror kappløpet mellom etterspørsel og nye produksjonskapasitet vil prege markedet frem mot 2010, sier Kartevold.

Den voldsomme økonomiske veskten i Kina og en sterk vekst i USA, har etterspørselen etter olje skutt i været de siste årene. Etterspørselsveksten har ikke vært så høy siden 1976.

Dersom man legger til grunn en - i alle fall mål etter de siste årenes standard - moderat vekst i etterspørselen på 1,5 millioner fat, vil markedet tilbudet kunne bli presset. Ifølge Kartevold vil landene utenfor Opec kunne bidra med 600.00-700.000 fat, mens de planlagte nye feltene i Saudia-Arabia kan bidra med rundt 500.000 fat. Resten av etterspørselsveksten må dekkes inn av andre Opec-land.

- Jeg tror markedet vil kunne tilfredsstille en vekst på 1,5 millioner fat, men det kan bli vanskelig å dekke opp en etterspørselsvekst på to millioner fat, sier Kartevold.

Han gjør dog noen reservasjoner.

- Disse tallene baserer seg på en fortsatt sterk økonomisk vekst i USA og resten av verden. Dersom USA får problemer med å opprettholde veksten, vil dette bildet kunne endre seg fort, sier Kartevold.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere