RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forvirring om Røkke-bytte

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Innen klokka 16 i dag må Kjell Inge Røkkes medaksjonærer i Kværner bestemme seg om de i stedet vil bli aksjonærer i Aker Kværner og Aker Yards.

Mandag morgen var det fortsatt svært få som hadde takket ja til å veksle inn sine aksjer i holdingselskapet Kværner. Bare 4,7 prosent av aksjonærene med byttbare aksjer hadde takket ja til tilbudet om 0,6186 aksje i Aker Kværner og 0,3814 aksje i Aker Yards for hver aksje de eier i Kværner.

Opprør
Kværner-aksjonær Harald Rømcke har startet et opprør mot Røkkes framgangsmåte i forbindelse med oppsplittingen av Aker Kværner og tilbudet om å veksle inn aksjer. Han mener det er umulig for en vanlig aksjonær å ta stilling til all informasjonen som spys ut på rekordtid, og etterlyser råd fra Aksjonærforeningen.

Til TV 2 Nettavisen sier Rømcke at han har fått svært mange støtteerklæringer fra andre småaksjonærer etter at han gikk ut i mandagens utgave av Dagens Næringsliv og forlangte at Aksjonærforeningen tok stilling.

Nøler med å gi råd
Aksjonærforeningens leder Knut M. Traaseth har imidlertid ingen planer om å gå ut med noen anbefalinger før fristen for å akseptere byttetilbudet går ut klokka 16 i dag.

- Vi har aldri kommet med konkrete anbefalinger og analyser i slike saker. Det er opp til hver enkelt aksjonær å forholde seg til den informasjonen som er tilgjengelig, sier han til TV 2 Nettavisen.

Traaseth påpeker at det er aksjonærenes holdning til risiko som til sjuende og sist avgjør hvor han eller hun bør være aksjonær. De tidligere problemengasjementene til Aker Kværner er nå plassert i Kværner, og det kan gi seg utslag i store kurssvingninger. Kværner-aksjonærene må også gjøre seg opp en mening om de har tro på henholdsvis skipsbygging og/eller leverandørtjenester til olje- og gassindustrien.

- I tillegg må man ta stilling til hvor stort Røkke-innslag man faktisk ønsker, framholder Traaseth.

Skambud?
Traaseth tror ikke det er noen grunn til å frykte et nytt skamtilbud fra Røkke dersom han bestemmer seg for å fusjonere Aker RGI og Kværner og samtidig løse ut småaksjonærene. Flere dommer har slått fast at Røkke tilbød for lite da han tok Aker Maritime, Aker RGi og Norwegian Seafoods av børs.

- Skulle man hypotetisk komme fram til en tvangsinnløsningssituasjon, er ikke det galt i seg selv. Er prisen riktig, kan man forlate hverandre vel forlikte, påpeker Traaseth.

Rømcke hadde ikke bestemt seg for hva han vil gjøre med sine Kværner-aksjer da TV 2 Nettavisen var i kontakt med ham ved 13-tida.

- Muligens er det bedre å sitte i Kværner, fordi det er der pengene kommer raskest. Men det kan være jeg kvitter meg med alt, sa han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere