RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Foss ga oljeindustrien en kalddusj

(Foto: Christian Steffensen, TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
Finansminister Per-Kristian Foss (H) avviser blankt oljeindustriens forslag til skattelettelser på norsk sokkel.

Under et møte i Polyteknisk forening onsdag kveld sa finansministeren at lettelser i særskatten ikke er veien å gå.

Heller ikke de andre forslagene for å bedre rammevilkårene som er fremmet av olje- og leverandørindustrien møtte noen forståelse hos finansministeren.

I stedet vil regjeringen legge fram forslag som gir større sikkerhet for nye selskap på norsk sokkel. Videre vil det i nær fremtid komme forslag som skal gi økt lønnsomhet i haleproduksjonen og regjeringen vil også forenkle omsetningen av lisenser.

Foss nøyde seg ikke med å avvise industriens forslag fordi de vil redusere statens skatteinntekter med 10 milliarder per år, han sa også at de vil gi uheldige virkninger på lønnsomheten på sokkelen.

Forslagene fra samlegruppen Kon-kraft vil etter finansministerens oppfatning virke mot sin hensikt.

Oljeselskapene, verkstedindustrien, rederiene og en rekke organisasjoner i arbeidslivet har gått sammen i denne gruppen, men gruppens konklusjoner ble ikke møtt med noen forståelse hos finansministeren.

Det store problemet på norsk sokkel er ifølge Foss at kostnadsnivået er for høyt, men det mente han industrien selv måtte gjøre noe med. Hans oppskrift på fremtidig oljepolitikk var å øke konkurransen ved å trekke inn små og mellomstore selskap i letingen.

Administrerende direktør i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Finn Bergesen, ga uttrykk for engstelse når han opplevde at finansministeren og næringen ikke har en fruktbar dialog om spørsmål som er helt avgjørende for Norges fremtid.

– Jeg har forståelse for at finansministerens rolle ikke skal være gledessprederens, men han må ha en ambisjon om å komme i dialog med Norges suverent viktigste næring, sa Bergesen.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere