RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Foss må holde seg på matta

Sist oppdatert:
Per-Kristian Foss (H) kan håve inn 40-50 milliarder ekstra i år på grunn av den høye oljeprisen. Likevel kan han ikke oppføre seg som en full sjømann når han legger fram revidert budsjett seinere i dag.

I første kvartal var gjennomsnittsprisen på nordsjøolje 240 kroner. I statsbudsjettet for 2004 har Finansdepartementet budsjettert med en pris på 170 kroner. Holder oljeprisen seg ut året, vil det renne 50 ekstra milliarder inn i den norske statskassen.

Kan ikke bruke ei krone
Det er en sum som ville få det til å rable for de aller fleste privatpersoner. Men Per-Kristian Foss må holde seg på matta, takket være handlingsregelen for bruk av oljepenger som Stortinget vedtok for noen år siden. Den sier at Foss som hovedregel maksimalt kan bruke 4 prosent av avkastningen på Oljefondet hvert år.

Dermed blir det ikke noe pengedryss på verken kommune-Norge, helse-Norge eller alminnelige skattytere når Per-Kristian Foss legger fram revidert budsjett seinere i dag.

- Det er ikke slik at vi skal tilpasse bruken av oljepenger etter som oljeinntektene svinger opp og ned. Pengene vil gå inn på Oljefondet, som dermed kan bli 50 milliarder større ved utgangen av året enn det ellers ville ha vært. Av de 50 kan vi bruke 4 prosent i 2005, tilsvarende 2 milliarder kroner, forklarer sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities.

- Det betyr at vi kan bruke av pengene, men ikke som en full sjømann som kommer på land, fortsetter Andreassen.

Foran skjema
Varter Per-Kristian Foss opp med et par ekstramilliarder i revidert budsjett med henvisning til den høye oljeprisen, vil han gjøre seg skyldig i fusk, mener sjeføkonomen.

- Da tar han det på forskudd, for de pengene er ikke kommet ennå. Det er fusk i spillereglene, dessuten ligger han allerede foran skjema, sier Andreassen, og viser til at Foss brukte 16 milliarder mer enn det en mekanisk tolkning av handlingsregelen tilsier i budsjettet for 2004.

Det kan han gjøre, takket være en unntaksbestemmelse i handlingsregelen. Forutsetningen er at regjeringen greier å redusere oljepengebruken etter hvert som norsk økonomi går bedre.

- Reglene er laget slik at du kan bruke noen år på å tilpasse deg avhengig av konjunkturene, påpeker Andreassen.

To-tre mrd. ekstra?
De fleste økonomene tror Foss vil være svært forsiktig med å tøye handlingsregelen ytterligere i revidert budsjett. Andreassen tipper regjeringen nøyer seg med et par-tre milliarder for å få endene til å møtes.

Tar han hardere i, kan det i verste fall føre til at Norges Bank setter opp renta for å unngå at økonomien koker over.

Revidert budsjett legges fram tirsdag klokka 10.00. Følg saken i TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere