RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Foss og Bondevik fornøyde

Sist oppdatert:
Både finansminister Per-Kristian Foss og statsminister Kjell Magne Bondevik er fornøyde etter sentralbanksjef Svein Gjedrems tale i kveld. - Alle piler peker opp, mener Foss.

Torsdag kveld var kremen av norsk næringsliv og samfunnstopper samlet hos Norges Bank for å høre sentralbanksjef Svein Gjedrems årlige vurdering av norsk økonomi.

Etter talen var stemningen lystig, og reaksjonene positive.

- Gjedrem beskrev i sin tale en økonomi der alle piler peker opp. Det er et godt samspill mellom pengepolitikken, inntektspolitikken og finanspolitikken, sier Foss til TV 2 Nettavisen.

Også statsminister Kjell Magne Bondevik mener Gjedrems tale bekrefter at økonomien går i riktig retning.

- Vi har vekst i sysselsettingen og boligbyggingen øker, sier Bondevik til TV 2 Nettavisen.

Ikke overraskende at renten skal opp

Verken Foss eller Bondevik synes det kom noen overraskelser på rentefronten.

- Det var ikke særlig mye nytt på det området, men Gjedrem minnet om at de som tar opp lån i dag ikke kan regne med at renten blir liggende der den er nå i hele låneperioden, mener Bondevik.

Eiendomsinvestor Christian Ringnes tror også renten skal heves.

- Det var egentlig ganske greit skissert, med solskinn og pent vær ett års tid fremover. Men Gjedrem kom med en mild påminnelse om at renten skal opp, sier Ringnes til TV 2 Nettavisen.

Strammer inn oljepengebruk

Både finansministeren og statsministeren trekker frem sentralbanksjefens oppfordring om å stramme inn bruken av oljefondet.

Gjedrem mener forholdene ligger til rette for å vende tilbake til å bruke fire prosent av oljefondet igjen, på grunn av sterk vekst i norsk økonomi.

I år vil rundt seks prosent av fondet brukes, påpekte sentralbanksjefen.

- Han talte for at vi skal tilbake til handlingsregelen, men at det bør skje gradvis. Det ville vært svært u-Gjedremsk om det skulle skjedd med et sjokk, sier Foss, som mener målet fortsatt er fire prosent i 2009-2010.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere