RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frankrikes kredittverdighet nedgradert

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Frankrikes finansminister François Baroin bekrefter at landets kredittverdighet er nedgradert av ratingbyrået Standard & Poor's.

Baroin sier til fransk fjernsyn at landets kredittverdighet vil bli nedgradert med ett hakk, fra toppnivået AAA til AA+. Han insisterer samtidig på at det er regjeringen, og ikke private ratingbyråer, som avgjør landets økonomiske politikk.

Det er første gang noensinne at landets kredittverdighet blir nedgradert.

Tyskland, Europas økonomiske lokomotiv, skal ikke være blant landene som blir nedgradert, heller ikke Nederland, Belgia og Luxembourg.

At Frankrike ser ut til å miste sin toppkarakter AAA, er imidlertid svært dårlig nytt både for franskmennene og eurosonen generelt. Nedgraderingen til AA+ vil etter alt å dømme bety økte renter på Frankrikes store utenlandsgjeld, noe som gjør gjelden vanskeligere å betjene. Det er første gang noensinne at Frankrikes kredittverdighet blir nedgradert av et ratingbyrå.

Mangler kapital
Nedgraderingen betyr også at EU får enda større problemer med å skaffe nok kapital til et redningsfond som skal bidra til å stabilisere gjeldskrisen i eurosonen.

Opplysningene om at flere land i eurosonen kommer til å bli nedgradert, kom først fra en sentral regjeringskilde i et eurosoneland. Utover dagen ble nyheten bekreftet av flere kilder, både i EU og i finansmiljøet.

Det tyske nyhetsbyrået DPA siterte kilder i finansmiljøet i Berlin som sa at både Frankrike og Østerrike kommer til å miste AAA-ratingen, men de visste ikke hvilke andre land som eventuelt også står overfor en nedgraderingen.

Kunngjøringen fra S&P var ventet fredag kveld.

Børsnedgang
Nyheten førte fredag til børsnedgang på de europeiske børsene, selv om ingenting foreløpig er bekreftet.

- Det går et rykte om at S&P er i ferd med å nedgradere flere land. Det er det som fører til den svake utviklingen på børsen, sier en aksjemegler i London til Reuters.

Samtidig falt verdien på euro slik at kursen havnet på det laveste nivået mot dollar på 16 måneder.

De store kredittvurderingsbyråene har for lengst varslet en mulig nedgradering av flere land i valutasamarbeidet på grunn av gjeldskrisen i eurosonen.

Et lands kredittverdighet er grovt sett en vurdering av hvor stabil og sunn landets økonomi er. (©NTB

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere