RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fraværsfall bremser opp

(Scanpix)
Ferske tall tyder på at det kraftige fallet i sykefraværet kan ha stoppet opp.

Fersk statistikk over sykefraværet i Norge viser at fraværet i første kvartal var klart lavere enn i første kvartal i fjor, men det kraftige fallet i fraværet som man så i fjor, kan se ut til å bremse opp.

Samlet sykefravær i første kvartal var 7,1 prosent, mot 8,3 prosent i første kvartal i fjor. I tillegg kan den underliggende trenden være enda mer positiv fordi påsken i år falt i første kvartal, mot andre kvartal i fjor, samt at man i år fikk en influensaepidemi i første kvartal, som kom i fjerde kvartal forrige gang.

Det er det positive i tallene. Det negative er at sykefraværet i første kvartal i år er klart høyere enn i tredje og fjerde kvartal i fjor, da det var henholdsvis 6,5 og 6,4 prosent, etter kraftig fall i fraværet, som til da hadde økt jevnt og trutt de siste årene.

Nå er fraværet normalt høyt i første kvartal, men den store oppgangen fra tredje og fjerde kvartal, kan i alle fall tyde på at trenden med fallende sykefravær ikke lenger er like klar som i fjor.

I første kvartal falt det legemeldte fraværet, mens egenmeldt fravær steg. Noe av veksten i det egenmeldte fraværet kan skyldes influensaen, som i år falt i første kvartal, mener SSB.

Fjorårets kraftige fall i sykefraværet gjorde at regjeringen droppet planer om å innskjerpe sykelønnsordningen fra i sommer. Dette har også spart milliardbeløp i sykepenger.

De siste årene har partene i arbeidslivet arbeidet med såkalt inkluderende arbeidsliv, for å senke sykefraværet. Lenge fortsatte fraværet å øke, men i fjor falt det altså. Dette kan imidlertid også være påvirket av et aktivitetskrav for sykepenger, som ble innført i fjor sommer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere