RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fredriksen selger for 2,4 milliarder

Sist oppdatert:
John Fredriksen har solgt aksjer for 2,4 milliarder i det som framstår som årets innsidehandel. Aksjekursen spratt til værs da nyheten tikket inn.

John Fredriksens selskap Hemen Holding har kvittet seg med 9 millioner aksjer i tankrederiet Frontline. Aksjene ble solgt for 262 kroner stykket, går det fram av en melding til Oslo Børs onsdag.

Det innebærer at 2,4 milliarder kroner tikker inn på kontoen til Fredriksen en av de nærmeste dagene.

Salget kommer etter at aksjekursen i Frontline har steget nesten uavbrutt de siste to årene. Hadde John Fredriksen solgt aksjeposten i september 2002, ville han kun fått 250 millioner kroner.

Kursen opp

Stikk i strid med det som vanligvis skjer når innsidere lemper ut aksjer, stiger aksjekursen i Frontline ved Oslo Børs onsdag morgen. Fem minutter etter børsåpning var kursen 273 kroner, knapt 2 prosent høyere enn gårsdagens sluttnotering.

John Fredriksen har bygget opp verdens største tankrederi Frontline fra grunnen av. Hans eierandel i det Bermuda-registrerte rederiet har i lange tider ligget rundt 47 prosent.

Nå har han altså solgt seg ned. Hvorvidt nedsalget er første steg på vei mot en større nedtrapping er usikkert, men foreløpig har han ihvertfall negativ kontroll: Salget av de 9 millioner aksjene innebærer at eierandelen synker til 35 prosent.

Ifølge børsmeldingen fra Frontline er aksjeposten solgt til et konsortium av store institusjonelle investorer.

Oppkjøp på trappene?

Det store spørsmålet er hva John Fredriksen planlegger å bruke pengene til. Det har den siste tida vært spekulert i at Fredriksen planlegger oppkjøp av et større bulk-rederi, men dette har blitt avvist av Frontline-ledelsen. Frontline har selv bulk-skip i sin flåte, og jobber med planer om å skille ut virksomheten i et frittstående selskap.

For få dager siden ble det kjent at John Fredriksen har brukt sommeren på å kjøpe seg opp i containerskip-kjempen Royal Nedloyd. Eierandelen er i dag oppe i ti prosent, men selskapet har varslet at det kan komme er.

- Jeg tror dette bare er begynnelsen. Vi blir i Nedlloyd. Det er umulig å starte opp et linjerederi fra null, sa administrerende direktør Tor Olav Trøim i Frontline til Aftenposten nylig.

Fredriksen også fire prosent av aksjene i Neptune Orient Lines i Singapore.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere