RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frikjenner Ulltveit-Moe

Sist oppdatert:
Jens Ulltveit-Moe og hans investeringsselskap Umoe gikk ikke over streken med den omstridte Iran-avtalen, ifølge selskapets eget granskingsutvalg.

Umoes omstridte Iran-avtale dreier seg ikke om korrupsjon.

Det konkluderer utvalget som har gransket saken på oppdrag fra Umoe.

- Normal kjøpstvist
Utvalget mener saken dreier seg om en normal kjøpstvist om størrelsen på prisavslaget Umoe skulle betale for forsinkelser og tre skadde livbåter.

- Juridisk sett var ikke dette en straffbar handling etter norsk lov på det aktuelle tidspunktet, og ville heller ikke ha vært det i dag etter den nye straffelovens skjerpede regler om korrupsjon. Etisk sett opptrådte UMOEs representanter riktig ved at de gjorde maksimalt for å redde verdier for selskapet i en tvangssituasjon, skriver utvalget i en pressemelding.

Umoes eget granskingsutvalg
Det er Umoe som selv har tatt initiativet til å sette ned et granskingsutvalg. Utvalget ble ledet av advokat Jan-Fredrik Wilhelmsen.

Utvalget kom allerede i oktober med en foreløpig frikjennelse av Umoe i Iran-saken. Ifølge Wilhelmsen ble konklusjonen fattet uten tvil.

- Det har vært en enkel jobb i forhold til informasjonstilgang. Vi har fått tilgang på svært mye dokumentasjon, både fra Umoe, advokat Arvid Sjødin og DTI og ikke minst IOEC, sier Wilhelmsen til TV 2 Nettavisen.

Umoes konserndirektør Erlend Grimstad ville ikke kommentere saken da TV 2 Nettavisen snakket med ham tirsdag ettermiddag.

- Vi vil komme med en kommentar i løpet av kort tid, sa Grimstad.

Livbåter til Iran
Saken startet da Umoes datterselskap Schat-Harding inngikk en avtale om å levere ni livbåter til de iranske oljeselskapet IOEC i 1996. Livbåtene ble levert, men ble delvis ødelagt under transporten. IOEC nekter deretter å betale hele beløpet som var avtalt.

I et forsøk på å løse floken leide så Umoe-ledelsen inn et lite konsulentselskap ledet av en eksiliraner til å løse saken. Det ble oppnådd enighet etter at over 175.000 dollar ble oversendt til selskapet.

I granskingsrapporten slås det fast at IOEC har bekreftet at beløpet har blitt innbetalt på en selskapskonto, og ikke til private kontoer.

TV 2 Nettavisen kommer tilbake med mer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere