RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frp vil ha skattedag

Sist oppdatert:
Fremskrittspartiet mener staten må si ifra nøyaktig når på året skatten er ferdig nedbetalt.

Gjennomsnittsarbeideren må jobbe over halve året før de har betalt skatten sin. Frp vil vite nøyaktig når og foreslår at staten foretar en årlig beregning av skattefrihetsdagen. Ap vil heller snakke om hvor mye vi får tilbake.

- Vi mener at det å beregne skattefrihetsdagen, hvor stor prosentandel av året du må jobbe for å betale skatt, er en god indikator på hvordan skatte- og avgiftstrykket har utviklet seg i Norge, sier Fremskrittspartiets Gjermund Hagesæter til NA24.

Han er en av fire Frp-representanter som står bak et privat lovforslag om å innføre en såkalt skattefrihetsdag.

Forskningsmiljøer i flere land beregner den såkalte skattefrihetsdagen - Tax freedom day - den dagen skattyter har tjent nok penger til å betale årets skatter og avgifter og kan begynne å tjene penger til seg selv og sin familie.

22. juli i Norge
I Storbritannia ble Tax freedom day beregnet til 30. mai av The Adam Smith Institute for to år siden, mens en gjennomsnittlig amerikaner i 2004 måtte jobbe til 11. april for å betale sine skatter og avgifter. Svenskene må jobbe til 9. august, mens Skattebetalerforeningen og Høyre i fjor beregnet at en gjennomsnittlig norsk lønnsmottaker måtte jobbe til 22. juli for å betale skatten din.

Nå mener altså Frp at dette bør bli en statlig oppgave.

- Skattebetalerforeningen har begrenset materiale til å beregne dette korrekt. Regjeringen bør være ansvarlig for å beregne dette, det bør være noe Finansdepartementet enkelt bør kunne hente inn, sier Hagesæter.

Ifølge Frp-representanten er en slik dag viktig for å synliggjøre skattetrykket i Norge og få ned skattetrykket her i landet.

- De rød-grønne hevder at skattenivået i Norge er spesielt høyt, men når en gjennomsnittlig arbeider må jobbe over halve året, går det utover konkurranseevnen og effektiviteten i økonomien, hevder han.

Skattesymbolikk fra Frp
- Min første innskytelse er at dette er symbolikk fra Frp. Det er en litt merkelig tilnærming, sier Ap-representant i finanskomiteen, Marianne Aasen Agdestein til NA24.

Hun er mer interessert i å synliggjøre hvor mye man får igjen for skattepengene.

- Vi har gratis skole fra 1. klasse til vi er ferdig på universitetet. Vi har gratis helsetjeneste, eldreomsorg og så videre. Det er et spleiselag og vi ønsker heller at fordelingen skal være annerledes, legger hun til.

- Det er hvor mye du betaler og hvor mye du får igjen av offentlige goder som er det interessante, avslutter hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere