RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Færre vil bli ingeniører

Stadig færre vil bli ingeniører. Landets 16 ingeniørhøyskoler mangler studenter. Professor mener flere ingeniørhøyskoler er for dårlige og bør legges ned.

Nedgangen i antall søkere til sivilingeniørstudiet er 13,6 prosent i forhold til i fjor.

Dette er sjette året på rad at rekrutteringen til ingeniørstudiene svikter. Siden 1998 har nedgangen vært på til sammen 27 prosent, skriver Aftenposten.

Til de tidligere så attraktive sivilingeniørstudiene ved NTNU i Trondheim er det likevel nok søkere til å fylle opp plassene. Derimot mangler alle de regionale høyskolene studenter.

Mangler

Statistisk sentralbyrå regner med at det vil mangle 7.000 ingeniører i Norge i 2010. Årsaken er at de mange som tok ingeniørutdannelse på 1960- og 1970- tallet nå nærmer seg pensjonsalder.

Gjennomsnittsalderen for Norsk Ingeniørorganisasjons (NITO) medlemmer er 46 år.

- Svikten i søkingen er katastrofal. For en industri som bør ha en fremtid i Norge, er den manglende interessen for teknologiske fag et grusomt signal. Dersom dette ikke snur, er det på lang sikt bare to løsninger: Eksport av arbeidsoppgaver eller import av arbeidskraft, sier informasjonssjef Einar Braathen i Teknologibedriftenes Landsforening (TBL) til Aftenposten.,

- Legg ned

Leder for Nasjonalt råd for teknologisk utdanning, Kjell Malvik, mener det er for mange ingeniørhøyskoler her i landet.

- Man har verken nok lærerkrefter eller studenter med kvalitet til å opprettholde alle disse skolene, sier Malvik til Dagsavisen.

Han mener utdanningsmyndighetene må slutte å ta distriktspolitiske hensyn.

- Man opprettholder disse studieplassene for igjen å opprettholde arbeidsplasser på høyskolene, sier han.

Han får støtte fra Norges Ingeniørorganisasjon (NITO).

- Flere ingeniørhøyskoler ser ut som de gjorde på 1950-tallet og virker lite spennende utenfra. Vi bør nok ha færre læresteder enn i dag for å sikre god rekruttering, moderne utstyr og godt fagmiljø, sier leder for NITO-studentene, Stig Kleven.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere