RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykt for rentehopp

Sist oppdatert:
I morgen faller rentedommen fra Norges Bank. I løpet av dagen har kronen styrket seg i påvente av en renteøkning.

Én euro koster nå 7,89 kroner, mot nesten 7,96 kroner tidlig onsdag morgen. Relativt sterke detaljhandelstall dytter kronen opp i forkant av rentemøtet torsdag.

Det er stor spenning knyttet til hvor mye kronestyrkingen den siste tiden betyr for sentralbanksjef Svein Gjedrem.

Vedvarende trend
- Hvis kronen går sterkere og sterkere, er dette er argument for å ikke sette opp styringsrenten, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets til TV 2 Nettavisen.

Norges Bank vil ifølge sjeføkonomen se på om styrkingen bare er et blaff, eller om det er en vedvarende trend.

I inflasjonsrapporten i mars uttalte sentralbanken at de ville vente med å heve renten, dersom kronen styrket seg tre prosent fra nivået den gang. Siden mars har kronen styrket seg to prosent, men likevel tror Nordea-økonomen at grensen er nådd.

- Dersom de setter opp renten nå, kan det føre til at kronen styrker seg både tre og fire prosent i etterkant, mener Juel.

Usikre før rentemøtet
Nordea Markets er, sammen med Terra Securities, de eneste som ikke tror på en renteheving torsdag.

- Men vi er veldig usikre, i likhet med mange andre, påpeker Juel.

Økonomene i den svenske storbanken tror det er 60 prosent sannsynlighet for at Gjedrem holder styringsrenten uendret. Sannsynligheten for å heve renten anser de som 40 prosent. Enkelte økonomer i andre banker har omvendt regnestykke.

- På kort sikt er det kronen som er det sterkeste argumentet. Dersom euroen lå rundt åtte kroner, ville vi sannsynligvis antatt at renten skulle heves, sier Juel.

Dersom styringsrenten stiger i morgen, er det imidlertid bred enighet om at Norges Bank vil ta det med ro utover høsten.

Her kan du følge utviklingen i markedsrentene. Nibor-renten som vises i tabellen, er renten bankene låner for seg i mellom.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere