RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter at Ola og Kari låner for mye

Sist oppdatert:
Norges Bank bekymrer seg over at nordmenn tar opp stadig større boliglån. Hvis renta stiger raskt og kraftig kan flere få store problemer med å gjøre opp for seg.

Norges Bank peker på at den økonomiske sårbarheten har økt for husholdningene det siste halve året. Samtidig er utsiktene for finansiell stabilitet bedret.

Det kommer fram i rapporten Finansiell stabilitet som Norges Bank presenterte torsdag.

- Jeg vil oppfordre alle norske husholdninger til å vurdere nøye hva slags gjeldsbelastning man utsetter seg for og hva man kan betjene av lån. Man må ikke investere på bakgrunn av den lave utlånsrenta vi har nå, sier visesentralbanksjef Jarle Bergo til TV 2 Nettavisen.

Boligprisene har skylden
Problemet er nå husholdningene. For mens den samlede kredittveksten i Norge har falt, fortsetter Ola og Kari å låne med stor iver.

Bergo peker på at den kraftige verdistigningen på boliger de siste årene er en viktig forklaring for dette. Samtidig har rentenedgangen gjort det lettere for husholdningene å betjene gjelden.

- Gjeldsveksten gjør imidlertid husholdningene mer sårbare for økonomiske forstyrrelser. Det er et usikkerhetsmoment for den økonomiske utviklingen, skriver Norges Bank i rapporten.

Renten
Dersom husholdningenes gjeld fortsetter å vokse i samme takt som i dag, vil deres gjeldsbelastning øke raskt og overstige nivået fra bankkrisen i løpet av 2005. Men for at husholdningenes rentebelastning skal komme opp på samme nivå som på slutten av 1980-tallet, må renten øke med syv prosentpoeng i forhold til referansebanen ved utgangen av 2005. Det er åtte prosentpoeng høyere enn i dag, og ansett som lite sannsynlig.

Foretakenes lønnsomhet har bedret seg. Antall konkurser har falt siden toppen i andre kvartal i fjor. Målt etter omsetningsverdi ble konkurstoppen nådd i andre halvår 2002.

Svakere inntjening

Eiendomsnæringen er den næringen som bankene har mest utlån til. Foretak som leier ut kontorlokaler har hatt svakere inntjening enn andre typer eiendomsforetak.

Selv om den finansielle utsattheten varierer mellom næringer, vurderer Norges Bank den samlet som moderat og noe lavere enn for et halvt år siden.

Lavere utlånstap

Norske banker har bedret sine resultater det siste året. Den positive utviklingen skyldes lavere utlånstap, økte verdipapirinntekter og lavere driftskostnader.

Bankenes netto renteinntekter har falt som følge av rentefallet. Bankene har tilfredsstillende soliditet, og synes å ha god evne til å motstå økte tap som følge av eventuelle tilbakeslag i økonomien.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere