RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter flykaos i helga

Foto: Heiko Junge/Scanpix
Sist oppdatert:
Passasjerer på Gardermoen må regne med ekstra ventetid fredag kveld. Problemene kan fortsette utover helga. Sjekk hvilke avganger som er innstilt.

Fredag må mange flyavganger innstilles etter at flygelederne ikke kan stille full bemanning på kontrollen i Røyken.

Flyreisende fylte opp avgangshallen på Gardermoen fredag ettermiddag, og køen over forsinkede landinger ble lenger og lenger, skriver NTB. Silje Grytten og Ketil Lindseth møtte tidlig opp fredag ettermiddag, men det hjalp ikke.

Flyet deres til Bergen klokken 15.10 var blitt innstilt, og paret retter sin frustrasjon mot flygelederne.

- Det er uholdbart at en så liten pressgruppe skal ha så stor makt over folk. Selv er jeg sykepleier, men vi stenger ikke sykehuset når de ansatte blir syke, sier Silje Grytten til NTB.

Etter køventing ved billettdisken ble de omsider plassert på et senere fly.

Ventetiden på vei ned
Informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn Gardermoen sier til TV 2 Nettavisen ved 19-tiden fredag kveld at ventetiden er på vei ned.

- Nå er det rundt en time og tyve minutters ventetid. Ved 20-tiden regner vi med at den er nede i en time - og fra klokka 22 regner vi med at trafikken går som normalt, opplyser Kobro.

Informasjonssjefen håper flytrafikken vil gå som normalt lørdag.

- Kapasiteten vil være den samme som i dag, men behovet vil være mindre, mener han.

Fyller hullene
Ifølge tillitsvalgt for flygelederne i Røyken, Paul Johannessen, prøver man alt man kan å fylle hullene i vaktplanen for helgen. Om man lykkes er uvisst.

- Det er mulig det blir problemer i helgen også, men vi gjør alt vi kan for å unngå det, sier Paul Johannessen til TV 2 Nettavisen.

Ikke mange syke
Rolf Skrede i Norsk Flygelederforening avviser at forsinkelsene skyldes sykemeldte flygeledere.

- Årsaken til ettermiddagens forsinkelser i flytrafikken skyldes primært at overtidskvotene til flygelederne ved kontrollsentralen på Røyken er oppbrukt, sier Rolf Skrede.

- Vi synes situasjonen er svært beklagelig. Vi ønsker ikke mer negativ oppmerksomhet om flygeledere, men man kan spørre hva Avinor har gjort for å møte en situasjon som de har visst om, sier Skrede til TV 2 Nettavisen.

11 SAS Braathens-avganger innstilt
Pressetalskvinne Siv Meisingseth i SAS Braathens sier til TV 2 Nettavisen at 11 tur-retur-flyvninger med SAS Braathens er innstilt, men at det kan bli flere ut over ettemiddagen og kvelden.

- Vi har nettopp lagt ut informasjon om hvilke avganger dette gjelder på vår hjemmeside www.sasbraathens.no. Ellers oppfordrer vi passasjerene om å kontakte kundesenteret vårt på 05400. Samtidig ber vi folk møte opp på flyplassen, men det er en fordel om de har vært innom nettsida vår først, sier hun til TV 2 Nettavisen.

Straffbart'
Rolf Skrede i Norsk Flygelederforening understreker at det er straffbart for flygelederen å jobbe utover overtidsgrensen.

- Overtidsbruken for flygeledere er regulert gjennom forskrift, både gjennom daglig, månedlig og årlig kvote. Den siste tids hendelser og dublering av bemanning har medført et stort uttak av overtid, og mange flygeledere på Røyken har brukt opp den lovpålagte overtidskvoten. En kan derfor ikke innkalle ekstra personell ved bruk av overtid for å bemanne opp alle arbeidsposisjoner.

- Sykefraværet er ikke uvanlig høyt ved kontrollsentralen på Røyken, og vi håper og tror at situasjonen vil normalisere seg så raskt som mulig, uttaler Rolf Skrede.

Klokka 18.30 var følgende SAS Braathens-avganger kansellert:

- SK321 Oslo - Bergen

- SK322 Bergen - Oslo

- SK325 Oslo - Bergen

- SK326 Bergen - Oslo

- SK1545 Oslo - Amsterdam

- SK1546 Amsterdam - Oslo

- SK1374 Oslo - Trondheim

- SK1375 Trondheim - Oslo

- SK1333 Oslo - Stavanger

- SK1334 Stavanger - Oslo

- SK1484 Oslo - Stockholm

- SK1483 Stockholm - Oslo

- SK382 Oslo - Trondheim

- SK383 Trondheim - Oslo

- SK1360 Oslo - Trondheim

- SK1365 Trondheim - Oslo

- BU2384 Oslo - Trondheim

- BU2385 Trondheim - Oslo

I tillegg kommer kanselleringer fra andre flyselskaper:

- JK070 Oslo - Madrid (13.50)

- BA7908 Oslo - Manchester (15.35)

- BA7907 Manchester - Oslo (ankomst 15.00)

TV 2 Nettavisen følger saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere