RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter ny krone-galopp

Sist oppdatert:
Ekspertene er redd 2004 blir en gjentakelse av sjokk-året 2002 for den norske krona.

Den store renteforskjellen mellom Norge og andre vestlige land førte til at kronekursen gikk til himmels i 2002. Kronestyrkingen på cirka ti prosent i forhold til euro brakte den norske eksportindustrien ut i en akutt krise, og titusener mistet jobben.

I desember i fjor slo sentralbanksjef Svein Gjedrem kontra, og gjennomførte det første i en hel serie av rentekutt. Nå er kronekursen tilbake på et ”normalt” nivå på rundt 8,20 mot euroen.

Frykter ny krone-galopp

Nå frykter valutaekspertene i Danske Bank at skrekk-historien fra 2002 gjentar seg til neste år. Ikke fordi rentedifferansen mot utlandet kommer til å være spesielt høy, men fordi aktørene i pengemarkedet vil ha forventninger om at Svein Gjedrem & co. før eller seinere må skru renta kraftig opp for å holde inflasjonen i sjakk.

Gjedrems dilemma er at forbruket øker faretruende raskt i kjølvannet av de gjentatte rentekuttene. I tillegg bruker politikerne langt mer oljepenger enn det handlingsregelen foreskriver. Begge disse forholdene øker prispresset i norsk økonomi.

Tror renta må opp

Akkurat nå er inflasjonen langt under Norges Banks mål på 2,5 prosent, men prisene ventes å ta seg betydelig opp fra 2. kvartal neste år, ifølge Danske Bank. Spretter inflasjonen over 2,5 prosent, er faren stor for at Norges Bank må stramme renteskruen flere hakk.

”Jo lenger Norges Bank utsetter den første rentestigningen på grunn av lav inflasjon, jo mer vil markedet forvente ytterligere renteøkninger når først inflasjonen begynner å stige”, heter det i en fersk analyse signert Arne Lohmann Rasmussen.

”Det kan bety det paradoksale at på tross av at renta er lav, blir den norske krona attraktiv. Markedet vil forvente at det kun er et spørsmål om tid før renta for alvor blir satt opp, og at renteforskjellen til omverdenen igjen stiger”, tilføyer han.

Danske Bank påpeker at Norges Bank sannsynligvis vil forsøke å parere en eventuell kronegalopp med nye rentekutt. Det mest sannsynlige scenariet er derfor at krona blir liggende omtrent på dagens nivå, tror den danske storbanken.

Følg utviklingen i valutakursene på TV 2 Nettavisens børssider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere