RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter nytt strømsjokk

Sist oppdatert:
Eksperter advarer mot en mulig tredobling av strømprisene i korte perioder til vinteren.

Kraftigigangen Fortum advarer mot skyhøye strømpriser i korte perioder dersom kaldt vær faller sammen med flaskehalser i produksjon og nett i vinter.

I ekstreme tilfeller kan prisene komme opp mot ei krone per kilowattime.

Høye energipriser og dyre CO2-kvoter er blant faktorene som kan bidra til å presse prisene høyt opp, til tross for at vannmagasinene er omtrent på normalnivå.

- Vinterkontraktene ligger mye høyere enn spotprisen i dagens marked. For januar og februar omsettes strømmen nå for 40 euro, og trolig er dette et riktig nivå for prisen i vinter, sier Mats Persson, som er ansvarlig for storkundeforvaltning i Fortum.

Det betyr at strømprisen nordmenn må betale vil ligge på rundt 40 øre per kilowattime. I dag selger billigste leverandørene strømmen for 30 øre.

Blir CO2-kvotene og energiprisene dyre, kan også prisene bli høyere enn det markedet forventer per dags dato. Og skulle det i tillegg bli sprengkulde kan begrensninger i produksjon og overføringsnett, føre til prissjokk over kortere tid. Ifølge Persson kan slike kapasitetsproblemer føre til priser på over 100 euro. Den type prissjokk varer normalt ikke mer enn noen dager.

For øvrig går den nordiske strømbørsen Nord Pool over til å handle i euro fra nyttår. Da vil bare spotprisen fremdeles bli notert både i euro og i norske kroner. Sterk krone vil da gi lavere strømpris, mens svak krone vil gjøre strømmen dyrere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere