RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix

Frykter skattesjokk for boligeiere

Sist oppdatert:
Regjeringen lover lettelser, men boligeiere har grunn til å frykte en skatteskjerpelse i forbindelse med skattereformen, mener Skattebetalerforeningen.

Fredag kommer regjeringen med sitt forslag til skattereform. Skal vi tro lekkasjene, går det blant annet mot en gradvis fjerning av formuesskatten, skjerpet eiendomsskatt, fjerning av boligskatten, innføring av en form for utbytteskatt i 2006, redusert toppskatt, økt bunnfradrag og fjerning av en rekke fradrag.

Enkelte av disse forslagene kan i realiteten føre til en skatteskjerpelse for store grupper, mener advokat og leder for skattefaglig avdeling i Skattebetalerforeningen Gry Nilsen.

SI DIN MENING:
Hvilken av disse skattene bør regjeringen fjerne?
Boligskatt
Toppskatt
Formueskatt
Alle, vi betaler nok skatt!
Ingen, staten trenger hver skattekrone!

Se resultat
Til tross for at fordelsskatten ved å bo i egen bolig trolig fjernes og formuesskatten gradvis reduseres, mener Nilsen at en mer omfattende eiendomsskatt fører til at summen blir en skatteskjerpelse.

– Man kan ikke snakke om lettelser i boligskatten uten å si noe om eiendomsskatten, sier hun til NTB.

Ifølge lekkasjene vil eiendomsskatten gjelde hele kommunen, dersom en kommune velger å innføre den, ikke bare bynære strøk og verk og bruk som i dag. Det betyr at langt flere kan bli omfattet av eiendomsskatten.

Dessuten kan kommunen gå rett på øverste prosentsats, 0,7 prosent av eiendommens verdi, med en gang. I dag er det en gradvis opptrapping fra 0,2 prosent.

Skattebetalerforeningens frykt bunner i at boligskatten og eiendomsskatten baserer seg på helt ulike verdier. Boligskatten har boligens ligningsverdi som grunnlag. Den er ofte bare ti prosent av markedsverdien. Eiendomsskatten, som skrives ut av den enkelte kommune, er basert på boligens markedsverdi etter forsiktig taksering og bunnfradrag.

Nilsen presenterer et regneeksempel med en markedsverdi på 3 millioner kroner. Etter forsiktig taksering og bunnfradrag er grunnlaget for eiendomsskatt 1,5 millioner kroner, mens ligningsverdien er 400.000. Bortfallet av boligskatten gir en besparelse på 2.170 kroner, men innføring av eiendomsskatt utgjør 10.500 kroner. Det betyr dermed en skatteskjerpelse på 8.330 kroner.

En reduksjon av formuesskatten er dessuten til lite hjelp mener Nilsen.

– I den fasen man har litt stor bolig, har man ofte barn, mye gjeld og sjeldent formuesskatt, påpeker hun.

Fradrag er også en side ved skattereformen som har stor innvirkning på skatten for vanlige lønnsmottakere. Skaugeutvalget, som er utgangspunktet for regjeringens melding, gikk inn for å fjerne omtrent rubb og stubb av fradrag. Til gjengjeld skulle bunnfradraget økes.

– Men bunnfradraget ble bare foreslått økt med 10.000 kroner. Denne økningen skulle svelge alle fradragene som falt bort. Skulle det bli slik, vil det også være en skatteskjerpelse, sier Nilsen.

Hun sier lekkasjene tyder på at det blir en økning i minstefradraget i første omgang og deretter en diskusjon rundt hvert enkelt fradrag.

– Vi har forståelse for at det er behov for en opprydding i regelverket, men vi mener reise- og pendlerfradraget må vernes fordi det har en sammenheng med at folk må komme seg på jobb eller bo borte for å ha jobb, sier Gry Nilsen.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere