RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter tidenes skattesmell

Sist oppdatert:
Årets selvangivelse kan gi deg tidenes skattesmell. Opp mot dobbelt så mange får restskatt i år, frykter ekspertene. Sjekk hvor stor baksmell du risikerer her.

I fjor fikk 780.000 nordmenn restskatt. I år kan det bli langt flere. Renteraset gjennom fjoråret kan gjøre skattepapirene til en privatøkonomisk kalddusj i vår.

For selv om Norges Bank senket renta fra 7 til 2,25 prosent i løpet av året, tok de færreste initiativ til å endre skattekortene. Tall fra Skattedirektoratet viser at 766.000 av landets 3,3 millioner skatteytere endret skattekortene, det er nær 5 prosent færre enn i 2002.

- Dystert skatteår
- Flere vil få restskatt i år, det er det ingen tvil om. Det ser ut til å bli et dystert skatteår i så måte, sier advokat Gry Nilsen, leder for faglig avdeling i Skattebetalerforeningen til TV 2 Nettavisen.

Beregninger Skattebetalerforeningen har gjort for TV 2 Nettavisen viser at en husholdning med et millionslån kan få en «ekstraskatt» på 7350 kroner, hvis de ikke foretok endringer i innbetalt skatt gjennom fjoråret.

Årsaken er at det i skattekortet står opplyst en forventet renteutgift på 70.000 kroner, mens den faktiske utgiften endte på 43.750 kroner.

- Jeg tror ikke det kun dreier seg om sløvhet. Det blir vel litt som å gå til tannlegen, noe man gjerne utsetter i det lengste. Det oppleves nok også som litt komplisert å endre skattekortet, sier Nilsen.

70 prosent får penger igjen
Men selv om du ikke har endret skattekortet, behøver ikke det å bety at du får restskatt. Tradisjonelt får over 70 prosent penger igjen på skatten. Det er dog tvilsomt om andelen holder seg like høy i år.

Lånebeløp

Mindre fradrag

250.000

kr 1837

500.000

kr 3675

750.000

kr 5512

1 mill.

kr 7350

1,5 mill.

kr 11.025

2,0 mill.

kr 14.700

Flere vil nok oppleve at de før mindre igjen i år enn tidligere, men utslaget er helt avhengig av størrelsen på lånet ditt. Har du rundt 500.000 kroner i lån, vil du måtte regne med at fradraget ditt på renteutgifter har falt med 3675 kroner. En husholdning med 2 millioner kroner i lån, vil imidlertid måtte regne med et fradragsfall på 14.700 kroner.

Gjennomsnittet for restskatt endte på 14.700 kroner per skattyter i fjor. Samtidig var snittet for de som fikk igjen 8.900 kroner per skattyter.

Dobbelt så mange i Oslo
Oslo Kemnerkontor har regnet ut at opptil 200.000 Oslo-borgere kan få restskatt i år, mens tallet for fjoråret endte på 96.000.

- Tallene for Oslo er nok litt høye som følge av de høye boligprisene i området, men vi har ikke inntrykk at dette er et hovedstadsfenomen. Dette har vært en trend rundt hele landet, sier Nilsen.

- Ta kontakt med kemneren
Flere kan oppleve at skatteregningen blir i meste laget i år. Hvis du ser at du kommer til å få problemer med å gjøre opp for deg i en omgang, bør du varsle fra om dette så snart som mulig.

- Ta kontakt med kemneren så fort som råd er. Tradisjonelt er de nokså medgjørlige i forhold til å lage opp en betalingsplan, hvor beløpet deles opp i avdrag, sier seniorrådgiver Gisle Høyland i Norsk Familieøkonomi til TV 2 Nettavisen.

Har du mulighet bør du betale restskatten i løpet av april. Da slipper du nemlig renter. Rentetillegget på restskatt er 2,8 prosent.

Restskatten skal betales til skatteoppkreveren i kommunen. Den endelige fristen for å betale restskatt er fredag 20. august. Er restskatten over 1000 kroner skal den betales i to like terminer: 20. august og 24.september.

Restskatt under 100 kroner blir for øvrig ikke krevd inn.

Snart i posten
Skattedirektoratet har startet utsendelsen av over 3,2 millioner selvangivelser for skatteåret 2003. De første gikk ut fra Posten allerede mandag, og i løpet av denne uka skal de aller fleste ha mottatt beskjed om restskatt eller penger til gode.

Skatteytere i Oslo, Akershus og Østfold, samt kommunene Gran og Lunner i Oppland og hedmarkskommunene Åsnes, Grue, Eidskog, Sør-Odal, Nord-Odal og Kongsvinger må vente. Alle disse får selvangivelsen tilsendt etter påske, tidligst fra 13. april.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere