RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Full panikk på Oslo Børs

Sist oppdatert:
Investorene rammet av minikrakk.

Det er en tung dag for investorene på Oslo Børs. John Fredriksen og en lang rekke investorer kan konstantere at milliarder i verdifall rullet ut døren på Oslo Børs i løpet av dagen. Med torsdagens kraftige fall har blant annet Fredriksens hovedinvestering Frontline mistet over 3 milliarder kroner i verdi den siste måneden. Han er ikke alene om å tape penger.

Ved stengning var Børsen ned panikkaktige 4,8 prosent til 375,3 poeng. Dermed er Oslo Børs ned hele 14,6 prosent så langt i år.

Her kan du følge aksjene på Oslo Børs

Investorene er usikre på utviklingen i den amerikanske økonomien og den generelle verdensøkonomien. Et kraftig fall på Wall Street var også med å forsterke tendensen på Oslo Børs. Den innflytelsesrike aksjeindeksen S&P 500 er ned 1,7 prosent til 1.239, som er det laveste nivået hittil i år. Også Dow Jones-indeksen og teknologitunge Nasdaq Composite er ned henholdsvis 1,6 og 2 prosent.

Elendig for industrikjempe
Verst av alle går det for industrikjempen Norske Skog. Selskapet, som ved årtusenskiftet gjorde den fatale feilen å satse på avispapir, sliter fortsatt med store tap.

Resultat etter skatt var på minus 280 millioner kroner i andre kvartal 2011. Selv om dette er langt bedre enn minus 872 millioner kroner i samme periode året før, er tapene større enn det markedet hadde fryktet. Ifølge analysebyrået SME Direkt var det ventet et resultat på minus 192 millioner kroner. Verst av alt er at det renne penger ut av kassen, med en netto kontanttap i kvartalet på minus 129 millioner kroner i andre kvartal. Tapet av kontantbeholdningen til selskapet er dermed oppe i 368 millioner kroner i første halvår.

De svake tallene førte til at Norske Skog ble sendt ned ned hele 30 prosent til 5 kroner per aksje. Torsdag satt også Norske Skog-aksjen en ny rekord. Aldri tidligere har selskapet verdt verdsatt så lavt. Det tidligere stolte industriselskapet har nå en markedsverdi på fattige 955 millioner kroner.

De siste årene har vært vanskelige for Norske Skog. Selskapets hovedvirksomhet er avispapir. Dette markedet er svekket, både av en langsiktig omlegging mot digital annonsering og av de svake konjunkturene.

I tillegg bygde selskapet opp en betydelig gjeld for å bli en global aktør i dette markedet.

Her kan du følge Norske Skog på Oslo Børs

Langt til 550
Flere børseksperter har sittet å ventet på at oppturen i mot 550 poeng for hovedindeksen skal starte. Så langt ser det imidlertid ut til å bli et tungt børsår.

Så langt i år har Hovedindeksen altså falt med over prosent. Dermed begynner de siste årenes børsfest å bli radert ut. Hovedindeksen er imidlertid opp 23 prosent på de siste to årene.

Men, hadde du puttet inn 100 kroner i det norske aksjemarkedet for fem år siden, så hadde du tapt 14 kroner på investeringen. Da benytter vi Hovedindeksen som utgangspunkt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere