RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Full splid i Norsk Vekst

Sist oppdatert:
Norsk Vekst rapporterte selskapets beste resultat noensinne på 149 millioner kroner. Forandring av regnskapsprinsipper er årsaken. Den bitre krigen fortsetter.

Krigen i Norsk Vekst ASA ruller videre. Styret besluttet å bruke verdivurderingen til meglerhuset Pareto Securities og oppjusterte den regnskapsmessige verdien av porteføljen med rundt 100 millioner kroner.

Nytt prinsipp ga 100 mill mer
Det medførte at Norsk Vekst rapporterte det beste resultatet noensinne på 149 millioner kroner per tredje kvartal. Det virkelige resultatet var rundt 45 millioner kroner.

- Som følge av oppskrivingen ble resultatet til Norsk Vekst i overkant av 100 millioner kroner høyere. Stemmer det?

- Verdivurderingen tar utgangspunkt i at porteføljen ikke er solgt fordi vi har erklært oss ubundet av avtalen med Norsk Vekst Secondary AS i henhold til vedtaket i generalforsamlingen 26. oktober 2005, som ble fattet med ca. 88,5 prosent av de avgitte stemmer. Styret må da som en følge av regnskapsreglene vurdere verdien av porteføljebedriftene. IFRS pålegger selskapet å vurdere verdiene i balansen ved hver regnskapsavleggelse, noe styret har gjort etter beste skjønn, sier styreformann Arne Didrik Kjørnæs til TV 2 Nettavisen.

TV 2 Nettavisen er kjent med at det er med stor forbauselse at de tidligere forvalterne mottok resultatet. Det nye resultatet viser at prinsippene for regnskapsførselen er totalt endret.

Tidligere har man vurdert ikke børsnoterte selskaper i Norsk Veksts portefølje enten etter kostpris eller så har man oppjustert eller nedjustert etter hvilken pris selskapets aksjer er blitt omsatt til. I børsnoterte selskaper brukes selvfølgelig børsverdi, noe som også gjelder i dag.

Åpen Krig
En kilde sier at revisor Jan Egil Haga i Ernst & Young tidligere i utgangspunktet ikke var enig i å oppskrive porteføljen basert på eksterne verdivurderinger. Blant annet skal det ha vært en DnB NOR-vurdering i tredje kvartal 2004 som ikke ble brukt fordi Haga sa nei.

Bruken av ekstern verdivurdering skal være i strid med selskapets etablerte prinsipper for vurdering av porteføljen og at dette må kommuniseres til markedet. Spørsmålet man kan stille seg er om det må hentes inn eksterne verdivurdering ved utgangen av hvert kvartal.

- Hvorfor har Norsk Vekst ASA endret regnskapsprinsipper og bruker eksterne verdivurderinger for å oppjustere verdiene i selskapet?

- Det er styret som avlegger verdivurderingen. I de internasjonale regnskapsregelene står det litt om verdsettelsesprinsipper som skal legges til grunn. Da blir det en tolkning av dem, sier partner Jan Egil Haga i Ernst & Young til TV 2 Nettavisen.

Det er åpen krig i Norsk Vekst ASA etter at forvalterne og det tidligere styret solgte store deler av portefølje til Norsk Vekst Secondary AS hvor det amerikanske fondet HarbourVest står bak. Det skjedde mot slutten av august i år.

Når de største aksjonærene i Norsk Vekst fikk høre om salget, gikk de av hengslene og forlanget salget stoppet. De mente at porteføljeforvalterne i Norsk Vekst Forvaltning beriket seg selv ved at de skal forvalte for de nye eierne også. Bak står ingen ringere en den tidligere meglerkongen Erik Must og rederarvingen Morten Bergesen gjennom Arendals Fossekompani.

Det ble innkalt til ekstraordinær generalforsamling 20. september og det sittende styret ble kastet. Ny styreformann ble Arne Didrik Kjørnæs.

Kjørnæs, som for øvrig er partner i Wikborg Rein, gjennomgikk selskapet og fikk Pareto til å verdivurdere selskapene som var solgt til det amerikanske fondet for 501 millioner kroner. Pareto fikk dårlig tid på seg, noe meglerhusets corporate-medarbeider Ståle Hellesjø påpekte på generalforsamlingen. 26. oktober.

- Du bør sjekke dine kilder!!
TV 2 Nettavisen er kjent med at Pareto ikke visste at verdivurderingen de gjorde skulle bli lagt til grunn for en oppskriving av regnskapene. Pareto presiserte at verdsettelsen var av foreløpig karakter som følge av begrenset tid og tok en rekke forbehold. En slik verdivurdering betyr ikke akkurat penger i kassa. Corporatesjef Petter Dragesund i Pareto ønsker imidlertid ikke å si noe om saken.

- Jeg viser til selskapets styreleder for kommentarer, sier Petter Dragesund til TV 2 Nettavisen før han slenger på røret.

- Jeg er kjent med at både Pareto og revisor synes det er merkelig at dere skrev opp verdien på porteføljen i regnskapet. Ble oppjusteringen trumfet igjennom av styret og er dere sikre på at oppjusteringen er korrekt?

- Dine opplysninger er ikke korrekte. Jeg vet ikke hvem du har dette fra. Du bør sjekke dine kilder før du benytter slik informasjon, sier Kjørnæs.

- Revisor deltok i styremøtet under hele behandlingen av rapporten for tredje kvartal, og har ingen innvendinger til styrets vurderinger, noe som også er bekreftet skriftlig fra revisor til undertegnede. Styret har fulgt samme prinsipper for vurderinger som tidligere, noe også revisor har bekreftet, selv om vurderingene faller noe annerledes ut, fortsetter Kjørnæs.

Ikke bare Pareto
- Det gikk klart frem på generalforsamlingen at verdivurderingen fra Pareto var gjort hurtig og det ble tatt en rekke forholdsregler. Når dere så besluttet å oppjustere, hadde det ikke vært lurt at Pareto foretok en nærmer verdivurdering hvor tidspresset ikke var så prekært?

- Parteos verdivurdering er adskillig mer omfattende enn det som ble presentert på generalforsamlingen, og støttes også av andre kilder, sier Kjørnæs uten å henvise til hvilke kilder.

«Den 25. august 2005 var samlet verdi av direkte og indirekte eierskap til aksjer og lån inkludert i avtalen 630 millioner kroner», skrev Pareto i verdivurderingen.

På generalforsamlingen tok tidligere styreformann Kåre Moe i Norsk Vekst ASA til ordet og mente det var rart at ikke andre profesjonelle investorselskaper har luktet på Norsk Vekst hvis de underliggende verdiene var så høy som Pareto vil frem til.

- Da er det rart at det ikke har kommet bud tidligere, sa Moe.

Sagt opp forvalteravtale
Andre investorer hevder at det er umulig å gjøre en god verdivurdering på en eller to dager. I tillegg mener kritikerne at analysen til Pareto ikke tar høyde for markedsrisiko eller selskapsspesifikk risiko. Det har også vært mye større volatilitet på Oslo Børs de siste måneden, noe som medfører lavere prising. Og det vil ta tid å selge alle selskapene, noe som vil medføre høye transaksjons- og forvaltningskostnader.

Tidligere mandag sendte Norsk Vekst en melding om at det sa opp avtalen med Norsk Vekst Forvaltning AS, som igjen eies 50 prosent av børsnoterte Norsk Vekst Forvaltning ASA og Norsk Vekst Equity Partners.

«På bakgrunn av forholdene i forkant og ved inngåelse av salgsavtalen og de etterfølgende forhold, herunder kravet om voldgift fra blant annet Norsk Vekst Secondary AS, har styret i Norsk Vekst ASA i dag besluttet å heve forvaltningsavtalen med Norsk Vekst Forvaltning AS med umiddelbar virkning», het det i meldingen fra Norsk Vekst ASA..

Bestrider oppsigelsen
Oppsigelsen bestrides av det andre børsnoterteselskapene i Norsk Vekst-sfæren.

- Vi vil i løpet av noen dager vurdere hvilke skritt vi vil ta, sa styreformann Stein Wessel-Aas i Norsk Vekst Forvaltning ASA til TV 2 Nettavisen.

Han opplyser at oppsigelsen medfører et vesentlig inntektsbortfall for Norsk Vekst Forvaltning ASA.

- Det er et stort inntektsbortfall for selskapet, men det utgjør ingen trussel mot vår eksistens, sier Wessel-Aas.

Det kom ikke som et sjokk at avtalen ble sagt opp. Til TV 2 Nettavisen sa styreformann i Norsk Vekst ASA, Arne Didrik Kjørnæs at styret vurderte å si opp avtalen.

- Styret skal nå vurdere om det er grunnlag for å si opp kontrakten. Om det skjer er det for tidlig å si, sa Kjørnæs til TV 2 Nettavisen rett etter generalforsamlingen 26. oktober.

Avtalen slik den forelå varte frem til 31. desember 2005, men med 12 måneders oppsigelsestid. Det vil si at avtalen kunne sies opp uten bråk frem til 31. desember i år og gjelde frem til 31. desember 2006. Nå blir det imidlertid bråk.

- Hvem skal forvalte porteføljen nå?

- Det er Richard Aa som har ansvaret som administrerende direktør. Det er flere personer på vei inn i selskapet, sier Kjørnæs.

Kjemper om 7 millioner
Forvalteravtalen generer årlig rundt syv millioner kroner til Norsk Vekst Forvaltning AS. Det var i 1997 at forvalterselskapet ble opprettet. Frem til den tid hadde forvalterne vært fast ansatt i Norsk Vekst siden oppstarten i 1989.

Nå forvalter Norske Vekst Forvaltning AS i tillegg fire fond med en totalkapital på 250 millioner euro.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere