RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fullt trøkk i boligmarkedet

Foto: Olav Olsen, Aftenposten/Scanpix
Sist oppdatert:
Tempoet i boligmarkedet er unormalt høyt for årstiden. Tradisjonelt er november rolig, men objektene går unna. Sjekk salget.

Boligåret 2003 har vært svært atypisk i forhold til tidligere år. Vanligvis er våren bra, og høsten rolig, men i år har det vært stikk motsatt.

Etter sommeren i år har boligsalget tatt av, og for første gang på fem år ble oktober en måned i pluss. Det ser ut til at den gode trenden fortsetter i november.

Svært god høst

Av 50 annonserte boliger i midten av november i Oslo-området, var hele 29 objekter solgt etter under en uke. For september og oktober var tilsvarende tall 29 og 28 objekter.

I april var til sammenlikning bare 17 av 50 boliger solgt etter to uker.

Selger først, kjøper senere

- Jeg er ikke overrasket over tallene. Vi merker at aktiviteten fortsatt holder seg, selv om november tradisjonelt er en roligere måned. Høy aktivitet er trenden for hele høsten, etter en stille vår, sier Øivind A. Tandberg, formann i Norges Eiendomsmeglerforbund, til TV 2 Nettavisen.

Tandberg mener folk er tryggere, og har bedre fremtidsutsikter nå enn tidligere i år. Han tror folk kjøper før de selger, i motsetning til i vår da folk var mer usikre og solgte før de kjøpte bolig.

Spennende i desember

Også Bjørn Erik Øye ved analysebyrået Prognosesenteret har observert trykket i høstens marked. Han synes markedet har parkert seg på samme nivå som ved starten av høsten.

- Det blir spennende å se hva som skjer i desember og på starten av neste år. Vanligvis dabber salget av i desember, for så å ta seg opp igjen på nyåret, sier Øye til TV 2 Nettavisen.

Flere dyre objekter i avisen

De 50 ulike boligene som er med i statistikken, tilhører fem ulike prisklasser. Også her har mønsteret endret seg.

Ved tidligere undersøkelser, var det veldig mange flere objekter i de lavere prisklassene å finne annonsert i avisene. Nå har imidlertid markedet dreiet seg mot dyrere objekter, gjerne over to millioner.

Raskt for de små

Men omsetningen av de mindre boligene går fortsatt raskest. Syv av ti objekter i prisklassen under en million ble solgt på under en uke. I prisklassen over, fra en til halvannen million, ble hele åtte av ti solgt.

Salget av boliger som lå på mellom halvannen og to millioner går noe tregere enn før. I november var det fem av ti som var solgt, mens det tidligere har vært syv-åtte stykker.

Gjør alvor av flytteplaner

Objekter mellom to av 2,5 millioner kroner er populære, med seks av ti solgt. For de fra 2,5 millioner og oppover var det bare tre av ti som var solgt. Dette er omtrent det samme som i september og oktober.

- Den økte aktiviteten blant de dyrere objektene kan være første signal på at folk som tidligere har sittet på gjerdet, nå beveger seg ut i markedet. Folk som tidligere har hatt planer om å flytte, flytter faktisk, forteller Øye.

Mange går over takst

Øye påpeker at det norske boligmarkedet preges av økende dynamikk, selv om det fortsatt er mer dynamisk i nabolandene. Det er klarere tegn til økende sentralisering og klarere skille mellom livsperioder i Norge enn før.

Også prisene er på vei opp. I september gikk 18 av 29 boliger over takst, mens det i november er hele 23 av 29 boliger som går over takst.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere