RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Gammel moro» har kostet dyrt for laksenæringen

Store nedskrivninger i laksenæringen, som følge av uheldige oppkjøp, eller så kalt «gammel moro», har kostet dyrt for norsk laksenæring.

Det er analyseselskapet Kontali som beskriver oppkjøpsbølgen i laksenæringen for noen år siden som «gammel moro».

Mange oppdrettere som ble med på denne oppkjøpsbølgen, kjøpte dyre konsesjoner som de har vært nødt til å nedskrive de to siste årene. Dette vises igjen på den gjennomsnittlige egenkapitalen som nå er nede på 18,3 prosent. Egenkapitalprosenten for de regionale selskapene var så sent som i år 2000 på 30 prosent.

I tillegg til kraftige nedskrivninger, har lakseselskapene de tre siste årene slitt med lave priser, sykdom og høye vanntemperaturer.

Gode over tid

Regnskapsanalysen fra Kontali viser at gjennomsnittsresultatet for flere av de største oppdrettsselskapene i Norge likevel er god over tid, i alle fall for noen.

I perioden1996-2003 har flere oppdrettsselskaper en gjennomsnittlig driftsmargin på over 10 prosent. Alsaker Fjordbruk, som har virksomheter i Hordaland og Rogaland, er best i klassen med en driftsmargin på 20 prosent i gjennomsnitt.

Veid gjennomsnittlig driftsmargin for 13 selskaper som hele tiden har vært inkludert i Kontalis årlige analyse «De største», ligger på 7,7 prosent, mens resultatmarginen ligger på 2 prosent. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere