RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gebyrer stjeler gevinsten

Sist oppdatert:
Det er mye å spare på å sjekke gebyrene du betaler dersom du sparer i aksjefond. Du risikere å måtte betale én tredjedel av gevinsten i gebyrer.

I tillegg til tegnings- og innløsningebyr er det det løpende forvaltningsgebyret som trekker gevinsten ned. I norske aksjefond varierer dette gebyret mellom 0,8 og to prosent.

De som sparer i et vanlig aksjefond i ti år, må regne med at en tredel av gevinsten forsvinner i gebyrer.

De store forskjellene i forvaltningsgebyr gjør at du kan tape titusener av kroner på å velge det dyreste norske aksjefonden, skriver Aftenposten.

Avisen har satt opp et regnestykke som viser at om du setter 100 000 kroner i et aksjefond, lar pengene stå i ti år og oppnår en normal avkastning på knapt ti prosent per år, kan du tape 18 000 kroner på å velge det dyreste fondet. Da må du nemlig bla opp hele 30 000 kroner bare i forvaltningsgebyr, mot 12 000 i det billigste fondet.

I tillegg krever fond som Delphi Vekst, Gambak og Skagen Vekst et suksessbetinget tilleggsgebyr med et tak på seks prosent i år hvor børsen, og dermed også aksjefondene, går godt, skriver DN

Kredittilsynet har allerede satt foten ned for denne ordningen, men forbudet gjelder bare nye fond.

Fondsekspert og førsteamanuensis Harald Haukaas ved Høgskolen i Stavanger advarer likevel mot å bli for opptatt av størrelsen på gebyrene.

- Over tid utgjør en eller to prosent i forvaltningsgebyr en del, men ikke stort i forhold til hva et godt fond oppnår i avkastning sammenlignet med et dårlig fond. Det er prestasjoner som betyr noe, sier Haukaas til Aftenposten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere