RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gigantene betaler null i skatt

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
En lang rekke store multinasjonale selskaper som er aktive her til lands betaler null og niks i skatt til den norske statskassen.

Kjente selskaper som American Express Corporate Travel, Canal Digital Norge, Findus Norge, Shell Marketing, Xerox Norge og Stena Line Norge er blant dem som betalte null i skatt i 2002, viser en gjennomgang Morgenbladet har foretatt.

For de fleste er årsaken at de på papiret gikk med underskudd.

Presser ned overskuddet

Ledende forskere som har studert regnskapene til multinasjonale selskaper, har ikke funnet noe å sette fingeren på i regnskapene som hvert år blir sendt inn til Brønnøysundregistrene. Men grunnen til at så mange utlendinger kan operere med et regnskapsmessig underskudd, er at de har utarbeidet et fiffig system med internpriser når varer, tjenester eller patentrettigheter overføres mellom selskaper innen samme konsern.

Hvordan disse internprisene fastsettes, vet bare de berørte selskapene. Dermed er det fritt fram for å overprise for eksempel bruken av patentrettigheter slik at overskuddet i Norge og andre land med høy skatt blir kunstig lavt. Selskapene velger i stedet å plassere overskuddet i selskaper registrert i skatteparadiser.

Til skatteparadiser

NHH-professor og Guttorm Schjelderup mener det er nærliggende å tro at mange selskaper flytter overskuddet til lavskatteland.

– Det er ingenting som skulle tilsi at de utenlandske selskapene er mindre lønnsomme enn de norske, påpeker han overfor Morgenbladet, og etterlyser mer forskning på området.

I USA blir problemet løst ved at utenlandske selskaper som har vesentlig lavere overskudd enn sammenlignbare amerikanske konkurrenter får beregnet en ekstraskatt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere