RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gir Nordea det glatte lag

Sist oppdatert:
Den mektige sjefen for Kredittilsynet, Bjørn Skogstad Aamo, har ikke mye godt å si om den behandlingen Kreditkassen har fått etter at den ble slukt av Nordea.

Kreditkassen var jevnbyrdig med DnB da den tradisjonsrike norske banken ble kjøpt av daværende MeritaNordbanken for snart tre år siden. Kort tid etter skiftet bankkjempen navn til Nordea.

Flyttet til Sverige

Nå er en rekke bankfunksjoner trukket ut av Nordea i Norge, og flyttet over til hovedkontoret i Stockholm, ifølge Bjørn Skogstad Aamo.

- Nordea i Norge har etter hvert svært lite kontakt med det internasjonale finansmarkedet, hevdet han da han argumenterte for sitt ”ja” til fusjonen mellom DnB og Gjensidige NOR på en pressekonferanse fredag morgen.

Skogstad Aamo brukte Nordea som eksempel til skrekk og advarsel dersom enda flere norske storbanker havner på utenlandske hender. Den sjansen er stor dersom myndighetene stanser DnB NOR-fusjonen, mener direktøren i Kredittilsynet.

- Løftebrudd

Da MeritaNordbanken fremmet budet på Kreditkassen i 2000, lovte ledelsen å bevare den norske tungvekteren som en nasjonal bank. Også navnet skulle beholdes.

Slik gikk det ikke. Navnet ble endret etter noen måneder, og i sommer søkte Nordea-ledelsen om å omgjøre avdelingene i Norge, Danmark og Finland til filialbanker underlagt hovedkontoret i Stockholm.

- Sånne løfter har ikke en veldig lang varighet, ser det ut til, konstaterer Bjørn Skogstad Aamo.

Skuffet over Nordea

"Den nåværende strukturen som omfatter fire nasjonale banker har vist seg å være kompleks fra et driftsmessig synspunkt og støtter derfor ikke optimalt opp om konsernets forretningsaktiviteter," argumenterte konsernsjef Lars G Nordström i en pressemelding datert 19. juni.

Bjørn Skogstad Aamo legger ikke skjul på at han er skuffet.

- Jeg er skuffet over at Nordea så raskt etter at de kjøpte K-bank, med de argumenter at det skulle være en selvstendig bank, kom tilbake med et filialvarsel, tordnet han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere