RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gjedrem åpner rente-døren

Sist oppdatert:
- Konjunkturene har snudd, sa sentralbanksjef Svein Gjedrem i sin årstale torsdag kveld. Samtidig holdes døren på gløtt for flere rentekutt. Prisveksten skal opp.

Torsdag kveld benket landets elite innen næringsliv og politikk seg sammen i Norges Banks lokaler for å høre sentralbanksjefens velforberedte ord om norsk økonomi og fremtidsutsiktene.

I talen, som startet klokken 18, uttrykte Gjedrem optimisme på vegne av landets økonomi.

«Konjunkturene har snudd, og økonomien har landet mykt etter den lange perioden med sterk kostnadsøkning i Norge og svak aktivitet ute», sa Gjedrem.

Sentralbanksjefen pekte samtidig på at til tross for at norsk økonomi er på vei ut av gropa så sliter vi med en lav inflasjon. Inflasjonen vil også holde seg lav gjennom året, fremheves det.

Ikke redd for å bruke renta
Gjedrem signaliserer samtidig at han ikke er redd for å bruke rentevåpenet ytterligere for å få opp prisveksten.

«Når inflasjonen er lav - og så lav som nå - er det riktig å legge stor vekt på å få den opp. Vi er derfor særlig aktpågivende i forhold til utviklingen i konsumprisene», sa han i talen.

Det kan tyde på at døren holdes åpen for videre rentenedsettelser. Hvis inflasjonen ikke beveger seg opp neste gang Statistisk sentralbyrå legger fram sine tall, kan renta falle under 2,0 prosent.

Norges Bank fastsetter styringsrenta etter et inflasjonsmål som tilsier at prisveksten skal ligge rundt 2,5 prosent to år fram i tid. Den siste målingen fra Statistisk sentralbyrå viser at årsveksten i dag er på marginale 0,1 prosent.

Forklarer den lave prisveksten
I talen forsøkte også sentralbanksjefen å gi en god forklaring på hvorfor prisveksten har kommet så lavt som den er i dag. Han pekte blant annet på den sterke norske krona gjennom 2002, som har resultert i lav prisstigning på importerte varer.

I tillegg til kronas effekt påpekes det at endret handelsmønster og konjunkturene ute har gitt et uventet sterkt fall i importprisene.

Samtidig har konkurransen i norske næringsliv blitt tøffere den siste tiden. Dette har ført til prispress, som igjen bidrar til den lave inflasjonen, ifølge Gjedrem.

Ikke lav rente for evig tid
Lånetagere som koser seg med dagens lave rentenivå bør være klar over at det neppe vil vare lenge. Gjedrem gjør det klinkende klart at den renta som Norge opplever i dag ikke er å anse som et normalt nivå.

«Rentenivået i dag er svært lavt, og langsiktige investeringer kan ikke bygge på at dette rentenivået vil vare ved over boliglånets levetid», sa Gjedrem.

Tidligere i talen påpekte han at så snart inflasjonen trekker opp, vil det også være grunnlag for en normalisering av renta.

Bedriftene henger igjen
Gjedrem understreker også at selv om norsk økonomi trolig har krabbet seg over det verste, er det ennå for tidlig å ta oppgangen for gitt.

For mens husholdningene viser klare tegn til optimisme, og øker låneopptaket, holder bedriftene igjen. Norsk næringsliv er inne i en periode med effektivisering hvor inntjeningen øker, men hvor det investeres lite, påpeker Gjedrem.

- Oppgangen er ennå ikke selvdrevet, sa han i sin tale.

Bondevik advarer
Statsminister Kjell Magne Bondevik tok sentralbanksjefen årstale som et signal om at det ikke blir noen økning i rentenivået på kort sikt.

Men han merket seg en advarsel om at det ekstremt lave rentenivået ikke vil vare i hele lånets løpetid for dem som tar opp lån nå.

- Dette må særlig unge mennesker legge inn i regnestykket. Det er viktig å ha en buffer, slik at man kan tåle en økning. Ingen bør basere sin økonomi på at dette lave nivået vil holde seg over lang tid, sier Bondevik.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere