RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gjedrem bommer mest

Norges Bank er den sentralbanken i Europa som bommer mest i forhold til å holde prisveksten stabil rundt et tallfestet mål. Sentralbankene i Sverige, euro-land og Storbritannia ligger mye nærmere målene sine.

Gjedrem sendte i september i fjor en omfattende redegjørelse for den lave prisveksten til finansminister Per-Kristian Foss.

Den gang var prisveksten på 0,8 prosent, og Norges Bank mente den ville vende opp igjen. Men i stedet har den gått til bunns, skriver Aftenposten.

Professor Steinar Holden ved Økonomsikk institutt ved Universitetet i Oslo er kritisk til Gjedrems styring. Holden mener den lave prisveksten er delvis et resultat av at renten var for høy i 2002. Dremed ble kronekursen veldig sterk, og importen høy.

Gjedrem ser i tillegg til prismålet også på produksjon og sysselsetting, men heller ikke her er Norge på listetoppen. Ifølge oversikter i høstens nasjonalbudsjett var Tyskland den eneste av Norges viktigste handelspartnere som hadde lavere vekst enn Fastlands-Norge i 2002 og 2003.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities mener likevel sentralbanksjefen ikke har noen grunn til å være misfornøyd med seg selv. Andreassen påpeker at det er få utenfor Norges Bank som mener den lave prisveksten er et problem.

Sjeføkonomen opplever det som et større problem hvis Gjedrem kutter renten enda mer for å få prisveksten opp.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere