RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gjedrem inn på teppet i dag

Sentralbanksjef Svein Gjedrem må møte i Stortinget i dag for å forklare hvorfor han drøyde så lenge med å kutte renta.

Gjedrem møter i dag til en åpen høring i Stortingets finanskomité. Bakgrunnen er renteøkningene som i fjor førte til økt kronekurs og oppgang i arbeidsledigheten.

Det var SVs finanspolitiske talsmann Øystein Djupedal som i fjor høst krevde en redegjørelse fra sentralbanksjefen.

Gjedrem ble møtt med sterk kritikk da han i fjor sommer valgte å skru opp renta fra 6,5 til 7,0 prosent. Deretter drøyde han etter manges mening lenge med å senke renta igjen. Først i desember varslet han kutt til 6,5 prosent. Siden da har det gått hurtig nedover til dagens nivå på 2,5 prosent.

Det er første gang Gjedrem kalles inn til høring i Stortinget. Tidligere gikk kontakten bare via Finansdepartementet, dit hovedstyret i Norges Bank sendte sine årlige budsjettbrev med kommentarer til Stortingets og regjeringens finanspolitikk.

Etter planen skal det være høring hvert år, men fordi det er første gangen i år, vil det være en gjennomgåelse av pengepolitikken helt tilbake til 29. mars 2001, da pengepolitikken ble lagt om til et tallfestet inflasjonsmål.

De kraftige rentebevegelsene førte til at finansminister Per-Kristian Foss i juni ba om en skriftlig redegjørelse for pengepolitikken. Det var første gang departementet har bedt om en slik redegjørelse, og mange tolket det som en indirekte kritikk av Gjedrem og Norges Bank. Foss benektet imidlertid dette.

Det er likevel lite trolig at Gjedrem må stå skolerett i dagens høring. Den rekordlave renta har fått fart på det private forbruket, arbeidsledigheten er på vei ned, og optimismen er i ferd med å få godt fotfeste både blant de økonomiske ekspertene og hvermansen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere