RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gjedrem kan kutte mer

Sist oppdatert:
Havner lønnsveksten neste vår under 4 prosent, kan sentralbanksjef Svein Gjedrem bli tvunget til å kutte renta ytterligere.

I sin kamp for å få opp prisveksten kan sentralbanksjef Svein Gjedrem bli nødt til å kutte renten ytterligere, skriver Aftenposten.

I et foredrag i Trondheim i går sa Gjedrem at vårens lønnsoppgjør vil kunne bli avgjørende.

- Det kan ikke utelukkes at hensynet til lønnsomheten i konkurranseutsatte næringer igjen får en mer fremtredende rolle i lønnsfastsettelsen fremover enn den har hatt de siste årene. I så fall kan den samlede lønnsveksten bli lavere enn det vi har lagt til grunn og legge grunnlag for en lettere pengepolitikk, sa han.

Det betyr at hvis lønnsveksten havner under det Norges Bank har lagt til grunn i sine beregninger, vil det kunne presse fram et ytterligere rentekutt.

I sin siste inflasjonsrapport har Norges Bank lagt til grunn en vekst i årslønnen på 4,25 prosent neste år og 4,75 prosent de to påfølgende årene.

Gjedrem fastsetter renta etter et inflasjonsmål, hvor målsetningen er en prisvekst på 2,5 prosent to år fram i tid. Inflasjonen ligger i dag milevis under det målet, men slik renta er satt i dag regner Norges Bank med en vesentlig økning i inflasjonen den kommende tiden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere