RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Shutterstock (Shutterstock)

Gjem pengene dine og tjen penger

Sist oppdatert:
Norske skatteregler åpner for at du kan gjemme formuen og attpåtil tjene penger på det. Slik gjør du det.

Mange av landets rikeste personer står oppført med liten personlig formue. Ofte skyldes det at de rikeste benytter seg av flere lovlige triks for å krympe den reelle formuen.

Ett triks er å investere i ikke-børsnoterte selskaper som prises etter fremtidige inntekter og ikke markedsverdi (balanseførte verdier). I eneklte tilfeller kan en gründerbedrift som kanskje er priset til en milliard kroner kun ha en en ligningsmessig verdi på fem millioner kroner.

Et annet og mer vanlig triks er å salte pengene ned i eiendom. Ligningsverdien for eiendom er nemlig langt mindre enn reell markedsverdi. Slik er det lett å krympe eller fjerne formuesskatten.

Kjøp av sekundærbolig
Med hjelp av privatøkonomiekspert Rune Pedersen i smartepenger.no har vi sett nærmere på hvordan nordmenn som ikke er fullt så rike, men med formue, kan krympe formueskatten.

- La oss si en person med en ligningsfort formue på seks millioner kroner kjøper en bolig nummer to, en sekundærebolig, som en investering. Hun/han betaler ti millioner kroner for boligen som er kjøpt med tanke på utleie. Ligningsverdien av den nye boligen er seks millioner kroner. Dermed har vedkommende krympet den ligningsmessige formuen med fire millioner kroner. Som tabellen under viser gir det en besparelse i formueskatt på 55.000 kroner årlig, forklarer Pedersen.

Ekstra avkastning på 0,55 prosent
Avkastningen er det hun/han sparer i formuesskatt. Avkastningen regnes i forhold til investeringen på ti millioner kroner. For de som betaler full formuesskatt vil regnestykket alltid bli likt:

- Formuesskatten er 1,1 prosent. Av denne sparer han/hun 50 prosent ved investerering i en utleiebolig - sagt med andre ord 0,55 prosent av investeringen. Hvis vi regner om denne prosenten (som er etter skatt) til før skatt, blir avkastningsprosenten 0,76 prosent, sier Pedersen.

I det andre eksemplet, en person med formue på 2,5 millioner kroner som kjøper en sekundærbolig til fem millioner kroner, blir avkastningen av spart formuesskatt lavere, fordi investoren går under bunnfradraget for formuesskatt (bunnfradraget i formueskatte er 870.000 kroner). Dermed sparer hun/han ikke så mye formuesskatt.

Om ligningsmessig boligverdi:
Sekundærbolig verdsettes i 2012 til 40 prosent av markedsverdien, i 2013 er regjeringens forslag 50 prosent. Om du kjøper en bolig til 100 millioner kroner neste år vil ligningsverdien bli 50 millioner. Med andre ord 50 millioner i spart formuesgrunnlag.

Gevinst ved salg av utleieboliger er 28 prosent av netto salgsgevint, uavhengig av hvor lenge man har eid den. Dersom du har bodd i boligen minst 12 av de siste 24 månedene blir salgsgevinst skattefri.

Beregn selv:
På smartepenger.no finner du kalkulatorer som lar det beregne hvor mye du kan kutte formueskatten med og gevinst eller tap ved salg av bolig eller fritidseiendom:

Utleieboligkalkulatoren viser din avkastning ut fra ulike forutsetninger med skattereglene som gjelder fra 2013.

Gevinstberegningkalkulatoren regner ut hvordan gevinsten eller tapet beregnes ved salg av bolig eller fritidseiendom.

LES OGSÅ:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere