RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

God lønn - færre studenter

Foto: Borgen, Ørn E. (SCANPIX)
Handelshøyskolen BIs egne tall viser en solid lønnsutvikling for siviløkonomer, men finanskrisen fører til færre nye studenter.

Oslo (ANB): Siviløkonomer uteksaminert fra BI i 2007 fikk i snitt 400.000 kroner i begynnerlønn. Samme år kunne avgangskullet fra 1999 notere seg en årslønn på 620.000 kroner.

Det innebærer en lønnsvekst på 55 prosent i løpet av åtte år i arbeidsmarkedet. Tallene kommer fram i Handelshøyskolen BIs ferske arbeidsmarkedsundersøkelse.

- Etterspurt utdanning- Siviløkonomstudiet er en etterspurt utdanning som kan brukes i mange ulike sammenhenger, noe som gjenspeiler seg i lønnsutviklingen, sier rektor Tom Colbjørnsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- Men hva skjer med denne lønnsutviklingen nå under finanskrisen?

- Det er et lite press på begynnerlønninger nå, fordi de er konjunkturavhengige. Men når tidene tar seg opp, vil lønnsutviklingen fremdeles være gunstig. Der man før kunne velge og vrake i jobber, må man nå kanskje også ta til takke med en noe mindre gunstig førstejobb enn man hadde sett for seg, sier BI-rektoren.

Færre studenter
Antall siviløkonomstudenter har gått ned med om lag 30 prosent siden i fjor.

- Vi opplever en nedgang i den femårige utdanningen som nok skyldes en viss risikoaversjon i forhold til finanskrisen. Her er det 214 studenter i år, mot 310 forrige skoleår. Men på den treårige utdanningen innen økonomi og administrasjon har vi 990 studenter, mot 806 i fjor, sier Colbjørnsen.

Også bachelorgruppen i undersøkelsen har en god lønnsutvikling fra 1999 til i dag. Mens avgangskullene fra 2007 tjente 351.000 kroner i begynnerlønn, ble kullet fra 1999 lønnet med 520.000 kroner i 2007.

16.628 studenter fra BIs master- og bachelorgrupper i perioden 1998-2007 ble intervjuet i undersøkelsen, og 3.968 besvarte undersøkelsen. Lønnstallene er brutto grunnlønn, uten provisjon og tilleggsytelser. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere